Inno-tér
2016. augusztus 21.

Marton­vásári látogató­központ

Mezőgazdasági kutatásokról közérthetően – ezt kínálja 2018-tól a Martonvásáron épülő agrár-látogatóközpont. A Ma­gyar Tudományos Akadémia Agrár­tudományi Kutatóközpontjának új, 21. századi kutatási feltételeket biztosító tömbje mellé tervezett létesítmény építéséről július közepén írtak alá megállapodást.


„A társadalmi, gazdasági, környezeti változások arra ösztönzik a tudomány művelőit, hogy minél pontosabb válaszokat adjanak az emberiség számára nehézséget jelentő problémákra. Ilyen például a globális felmelegedés, a szárazság, illetve a megváltozott körülmények között még hatékonyabb eljárásokra kényszerülő élelmiszer-termelés. E kihívásokkal Magyarországnak is szembe kell néznie. A tudomány akkor képes feladatát elvégezni, ha olyan agrártudományi kutatóközpont jön létre, amely alkalmas arra, hogy a mezőgazdasági kutatások élére álljon” – hangoztatta Martonvásáron Lovász László, az MTA elnöke.

Az Akadémia vezetői tavasszal jelentették be, hogy a Fejér megyei városban új Agrár-Innovációs Centrum létesül. Az összesen 9,8 milliárd forintos beruházásból épülő központban egyebek mellett a klímaváltozással kapcsolatos kutatásokat végeznek, így például az időjárás változásainak ellenállóbb vagy az extrém körülményekhez jobban alkalmazkodó növényeket nemesítenek, valamint a klímaváltozás nyomán hazánkban újonnan megjelent kórokozófajokat is vizsgálnak. A fejlesztés részét jelentő hárommilliárd forintos infrastruktúra-megújítást szolgáló támogatásból a növények alkalmazkodóképességét tanulmányozzák a teljes növény szintjétől a sejt- és molekuláris szintekig. Emellett a növények extrém környezeti hatásokra adott anyagcsere-, illetve génaktivációs válaszait is elemzik.

A kutatócentrummal együtt egy látogatóközpont is létesül Martonvásáron. A tervek szerint 2018 márciusára 800 millió forintos beruházással meg­valósuló, interaktív kiállítást is magában foglaló központ az agrártudományi kutatásokat mutatja be közérthetően minden korosztály számára. Ugyanitt az érdeklődők megismerhetik a tudományos vizsgálatok módszereit és legújabb eredményeit is.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka