2018. november: jegyzet, fizika, portré, atomenergia, tudomány, anyagtudomány, kémia, lézer, orvostudomány, biofizika, genomika, biokémia, innováció, közlekedés, egészségipar, megújuló energia, környezetvédelem, zöldkörnyezet, robotika, ipar 4.0, it, mesterséges intelligencia
Inno-tér
2018. november 7.

Magyar big data megoldás Afrikában

A digitális technológiákra épülő tudományos előrejelző módszerek egyre hatékonyabb eszközöket biztosítanak a fertőző betegségek elleni küzdelemhez. A hatalmas meny­nyiségben rendelkezésre álló egészségügyi információk összegyűjtése és elemzése, vagyis a big data hasznosítása nagyobb esélyt kínál a megelőzéshez, és jobb fel­tételeket teremt a gyógyításhoz.


Az egészségügyi innovációkkal foglalkozó világszervezet, a PATH és a budapesti Starschema Kft. együttműködésének köszönhetően idén ősszel kezdte meg működését az az integrált információs rendszer, amelynek segítségével előre jelezhetők a járványok, és minden eddiginél pontosabban nyomon követhetők a tömeges megbetegedések. A rendszer alapvetően az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO által létrehozott DHIS2 (District Health Information System) nyitott adatbázisplatformban tárolt információkat használja: orvosi vizsgálatok és kezelések eredményeit, kórképeket, laborleleteket, valamint a páciensek adatait a világ minden tájáról.

Földi Tamás, a Starschema ügyvezetője a projekttel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkalmazás lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy egy felületen kövessék a betegségek terjedését, megbirkózzanak a sokszor többmilliós rekordszámú adathalmazok elemzésével, és meghatározzák azokat a kritikus ré­giókat, ahol megelőzésre vagy beavatkozásra van szükség.
A magyar vállalat ehhez nyújtott programozói, elemzői és technikai segítséget. A fejlesztést elsőként Zambiában, Szenegálban és Etiópiában alkalmazzák a malária terjedésének megfigyelésére.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018

Innotéka