Lisztérzékenyek kenyere
A búza fogyasztásával, lisztjének belélegzésével kapcsolatos megbetegedések közé tartozik a bőr- és emésztőrendszeri tünetekkel jelentkező ételallergia, az anafilaxia, valamint a pékeket, sütödei dolgozókat érintő pékasztma.
A lisztérzékenység (cöliákia) és a búzaallergia ellen jelenleg az egyetlen jó megoldás a gluténmentes táplálkozás. A nemzetközi kutatás egyik fontos eredménye, hogy az egyes fehérjék eltérő mennyiségben termelődnek a búzaszemben.
„Ha a tenyészidőszak végén hűvösebbre fordul az időjárás, akkor a pékasztmát kiváltó és az ételallergiával kapcsolatos fehérjék koncentrációja megemelkedik. Ha a virágzás alatt hőstressz éri a kenyérbúzát, akkor nagyobb mennyiségben fejeződnek ki a cöliákiával kapcsolatos fehérjék” – idézte Juhász Angélának, a kutatás eredményeit összegző cikk vezető szerzőjének, az MTA Agrártudományi Kutatközpont Mezőgazdasági Intézet kutatójának véleményét az Akadémia honlapja. Az adatok ismeretében lehetőség nyílik a csökkentett allergén- és antigéntartalmú búzafajták azonosítására, nemesítésére. Genomszerkesztési módszerekkel célirányosan módosíthatják vagy távolíthatják el az immunreakciót kiváltó szakaszokat anélkül, hogy megváltoztatnák a fehérje szerepét.
A kutatók munkáját alapvetően segítette, hogy sikerült feltárni a búza genetikai állományát: a kenyérbúza 17 milliárd bázispárból álló genomja nagyjából ötször nagyobb, mint az emberé.•