2018. szeptember: portré, jegyzet, agrárium, genomika, kémia, tudomány, lézer, innováció, energiagazdálkodás, közlekedés, építés, vízgazdálkodás, zöldkörnyezet, biztonságtechnika, it, ipari automatizálás
Inno-tér
2018. március 1.

Kvantumos titkosítás

Akadémiai, felsőoktatási és vállalati kutatóhelyek összefogásával valósul meg a Nemzeti Kvantumtechnológiai Program, amelyet négyéves működése alatt az állam 3,5 milliárd forinttal támogat.


Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke szerint a Nemzeti Kvantumtechnológiai Program illeszkedik a tema­tikus nemzeti kutatás-fejlesztési programok sorába. A négy év eredményeinek köszönhetően olyan prototípusok születhetnek, amelyek a jövőben hozzásegítik a tudósokat a kvantumszámítógép megalkotásához. A program megvalósításáért a HunQuTech konzorcium felel.

Domokos Péter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagja, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutató professzora szerint a négyéves működés során a partnerek arra törekszenek, hogy Magyarországot becsatolják az európai kvantuminternet kiépülőben lévő hálózatába, megőrizzék és javítsák a kutatók versenyképességét a kvantumtechnológia területén, illetve, hogy ezen a területen hazánkban minél több hozzáértő kutató és mérnök legyen.

A program első éve a felkészülésről, a szükséges laborok kialakításáról szól. A tesztkísérletek a második évben kezdődnek, a harmadik év a szakemberek által megalkotott eszközpark alkalmazására szolgál. A fejlesztések gyakorlati megvalósítása a program záró szakaszában kap nagy szerepet. A konzorcium irányítói szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha Magyarország kimarad a kvantumtechnológia fejlesztéséből.•

 
Inno-tér
Innotéka