Inno-tér
2016. szeptember 20.

Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó versenyt, a Fiatal Tudósok Versenyét, melyre a világ 38 országából érkeztek fiatalok, az idén szeptember 15. és 19. között Brüsszelben rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal megkapta a különdíjat.


A több tízezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2015/2016. évben megrendezett 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.
A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei döntőre 38 ország versenyzőit hívták meg. A brüsszeli döntőn 100 projekt közül, a 18 éves fiatal, Udvardi Péter ˜a budapesti XIV. kerületi Szent István Gimnázium végzős diákjának kutatómunkája részesült a különdíjban, ennek eredményeként többek között egy hamburgi kutatóintézet a XFEL - the European X-Ray Free-Electron Laser Facility egy hétig vendégül látja őt. A díjat Lina Tomasella, tudós, a zsűri olasz elnöke és Patrick Geeraert, az EIROFORUM egyik vezetője adta át.

Udvardi Péter

Alacsony frekvenciás hangok, rezgések passzív érzékelése vagy mechanikai energiájuk elektromos feszültséggé alakítása gyakran előkerülő probléma, hiszen a környezetünkben megtalálható hangok vagy rezgések nagy része ebbe a tartományba esik. Udvardi Péter projektje egy megoldást kínál erre a problémára egy olyan mikroelektro-mechanikai struktúrával (MEMS), amelynek rezonancia frekvenciája 200-300 Hz körüli, így a kérdéses tartományban nagy amplitúdóval rezgethető, amely kitérésekből származó mechanikai energiát egy piezoelektromos réteggel elektromos feszültséggé alakíthatunk. A chipet széles körben lehetne használni, fontos felhasználás lehetőség a külsőegység nélküli passzívan működő cochleáris implantátum, amely nagyban javíthatná a súlyos halláskárosulásban és siketségben szenvedők életminőségét.

A díjazott fiatal pályázata, a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szept. 30-án megtekinthető lesz a Kutatók Éjszakáján, az Ericsson Magyarország Kutatás-fejlesztési Központjában (1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20.). Udvardi Péter részt vehet decemberben a stockholmi Nobel-héten is, ill. a Nobel-díj átadási ünnepségen. Erre a legtehetségesebb magyar tizenéves tudósok közül egy külön bizottság választotta őt ki.

A következő 2016/2017. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt október 6-án egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg az Ericsson Magyarország Kutatás-fejlesztési Központjában.

Forrás: MISZ

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka