Inno-tér
2019. június 7.

Közösségi közlekedés zöldben

A budapesti gépjárműforgalom csökkentését célzó környezetkímélő közösségi közlekedés egyik sikeres formája a fővárosban több éve működő közbringarendszer, amely további 16 gyűjtőhellyel és 300 kerékpárral bővült májusban. Ezzel egy időben mobilitási pontot adtak át Budán, a Szent Gellért téren.


A kerékpármegosztó fejlesztésénél a BKK a szolgáltatási terület optimalizálására és a gyűjtőállomások könnyű megközelíthetőségére helyezte a hangsúlyt, ezért az új helyszínek meghatározásakor a közlekedési cég az utóbbi két évben végzett saját felmérésének és piackuta­tásának eredményeit vette alapul. A jelenlegi fejlesztés befejeztével a XI. kerületi egyetemi negyed, illetve az In­fo­park hat új gyűjtőállomásával bővült a rendszer, míg a VII. és a IX. kerületben négy új helyszínen lehet biciklit bérelni. A szolgáltatás területileg is bővült, így mostantól a XIII. kerület Rákosrendező térsége is elérhető az almazöld kerékpárokkal. Ezzel egy időben a Cities-4-People el­nevezésű európai uniós projekt keretében mobilitási pontot adtak át a Szent Gellért téren, ahol egy helyen lehet igénybe venni a Mol Bubi és a Donkey Republic kerékpárok mellett a LIME elektromos roller, valamint a Mol Limo és a Green Go autómegosztó szolgáltatásait.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A projekt keretében a mobilitási ponton kívül megvalósul még egy hét­végi gyalogos- és kerékpárosbarát forgalomtechnikai átalakítás a budai felső rakpart Erzsébet híd és Szabadság híd közötti szakaszán, továbbá egy „budai sétaösvény” elnevezésű gyalogos útvonal is. A fővárosi önkormányzat a két hónapos kísérlet során, melynek célja, hogy közösségi tervezéssel emberközeli megoldásokat hozzanak létre és teszteljenek, szeretné jobban megismerni a budapestiek mobilitás iránti igényét.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka