Inno-tér
2018. október 4.

Korongok a galaxisok közepén

A galaxismagban hemzsegő fekete lyukakról az ELTE kutatói egy szeptemberben megjelent tanulmányban kimutatták, hogy korongba rendeződve keringenek a központi szupernehéz fekete lyuk körül.


Csillagászati megfigyelésekből tudjuk, hogy a legtöbb galaxis közepén található egy szupernehéz fekete lyuk. Ezen égitestek roppant gravitációjának hatására csillagok milliói és naptömegű fekete lyukak ezrei gyűlnek össze egy sűrű, mindössze néhány fényév sugarú gömbben. A Physical Review Lettersben, az egyik legrangosabb fizikai szaklapban publikált eredmények – a kutatást Szölgyén Ákos, az ELTE Fizika Doktori Iskolájának asztrofizikus PhD-hallgatója vezette – azt mutatják, hogy a nehezebb égitestek vastag korongot alkotva keringenek a központi szupernehéz fekete lyuk körül.

Fantáziarajz egy gravitációs árapályerők miatt széteső csillaghalmazról. A NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC/Caltech) munkája és a Hubble Deep Field felvétele alapján készítette Szölgyén Ákos.

„Jelenlegi ismereteink szerint a galaxisok magját alkotó sűrű csillaghalmaz alapvetően két fő módon keletkezhe­tett. Az egyik szerint gáz áramlott a galaxis távolabbi ré­gióiból a középpontban lévő szupernehéz fekete lyuk közelébe. A besűrűsödő gázból pedig idővel csillagok keletkeztek. A másik modell szerint ősi csillaghalmazok hullottak be a galaxis centrumába, és ahogy bespiráloztak, majd a szupermasszív fekete lyuk árapályerejének hatására széthullottak, csillagaik benépesítették a galaxismagot. Valószínűsíthető, hogy mind a két folyamat egyaránt szerepet játszott a kialakulásban” – magyarázta az ELTE honlapján Szölgyén Ákos. A felfedezés a galaxisfejlődés megértése mellett a gravitációshullám-források eredetének értelmezésében is segíthet.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka