Inno-tér
2016. október 12.

IT-OT integrálás

Az ABB a vasúti ágazat felső vezetőinek bevonásával készített globális felmérése azt mutatja, hogy az információtechnológiai és az üzemeltetéstechnológiai rendszerek egyre nagyobb fokú integrálása kulcsfontosságú szerepet játszik a hosszú távú tervezésben.


Az ABB cég – a világ vezető vállalatai­nak egyike az energetika és az automatizálás területén – megközelítőleg 200, nagy vasút-üzemeltető cég felső vezetőjének bevonásával készített globális felmérése szerint a megkérdezettek többsége úgy látja: az információtechnológia (IT) és az üzemeltetéstechnológia (OT) integrálásával támogatott eszközgazdálkodás a vállalatuknál jelentősen hozzájárul a pénzügyi és az üzemeltetési célok teljesítéséhez. Mintegy 88 százalékuk egyenesen prioritásnak tekinti az eszközgazdálkodást, míg kétharmaduk úgy véli, hogy az elmúlt 12 évben megnőtt az eszközgazdálkodás fontossága.

A válaszadók 75 százaléka jelenleg problematikusnak tartja a vállalatán belül a szakterületek közötti együttműködést, vé­leményük szerint viszont az IT- és OT-al­kal­mazások integrálása hasznos lehet en­nek elősegítésében. Az IT-OT integrálás eszközgazdálkodásra gyakorolt pozitív hatásai között a vezetők a következőket sorolták fel: nagyobb fokú biztonság, nagyobb megbízhatóság, jobb tőkekihasználás, jobb hatásfokú üzemeltetés és karbantartás, a munkaerő magasabb termelékenysége, a szervezet jobb átláthatósága és jobb hosszú távú tervezés. Több mint felük úgy véli, hogy az eszközgazdálkodási törekvéseikben a hosszú távú tőkebefektetési tervezés kiemelten fontos. A vasút-üzemeltetők jelentősen javíthatnák az ilyen típusú tervezést, ha figyelembe tudnák venni meglévő eszközeik „egészségi” állapotát, azonban a múltban ez a kihívás megoldatlan maradt.

A felmérés letölthető angol nyelven a www.abb.com honlapról, IT-OT Con­ver­gence Survey Report for Railway Operators címmel.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka