Inno-tér
2017. június 3.

Idén indulnak a beszerzési tenderek

A Paks II. projekt beszállítói májusban tájékoztatást kaptak a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern beszerzési rendszeréről és a beszerzés résztvevőivel szemben támasztott követelményekről a budapesti Clean Energy Summit 2017 rendezvényen.


„A magyar vállalatok rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal és képességekkel az energetikai gépgyártás terén. Számítunk arra, hogy a magyar vállalatok részt vesznek a Paks II. Atomerőmű tervezésében, berendezések és anyagok szállításában. A helyi beszállítás, azaz a hazai ipar részaránya eléri a 40 százalékot” – hangsúlyozta a Paks II. projekt fővállalkozójának képviseletében Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport európai atomerőmű-építési projekt­jeinek vezetője. A cégcsoportot a Roszatom orosz állami atom­en­ergetikai konszern mérnöki divíziójának keretében hozták létre az ágazat négy vezető mérnöki cége, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt., az Atomsztrojexport Rt., az Atomenergoprojekt Rt., valamint az Atomprojekt Rt. összevonásával.

A konferencián az orosz előadó kiemelte, hogy a beszerzési el­járás a nemzetközi szabályoknak megfelelően történik, a külföldi beszállítók az orosz vállalatokkal azonos feltételek mellett vehetnek ebben részt, beleértve a résztvevőkre vonatkozó követelményrendszert is.

A Paks II. projekt tendereztetéséről elmondta, hogy 2017-ben kiírják a kulcsfontosságú berendezésekre vonatkozó beszerzéseket, a turbina-generátor gépcsoport, illetve más berendezések szállítására vonatkozó beszerzést. Ezek száma meghaladja a hat­ezret. A tenderekre vonatkozó információt a nemzetközi internetes szakoldalakon teszik közzé.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka