Inno-tér
2016. október 11.

Hűsítő kelmékbe bújva

A Stanford Egyetem mérnökei kifejlesztettek egy műanyagalapú textil ruhaanyagot, mely kellemesen hűsíti viselője bőrét, így nem feltétlenül kell bekapcsolni a légkondicionálót, amivel energiát takaríthatunk meg, miközben óvjuk a környezetet.


A Stanford kutatómérnökei által kifejlesztett műanyagalapú textil sokkal hatékonyabban képes viselője testét hűteni, mintha természetes vagy szintetikus ruhát viselne.

Forrás: newsstanford.edu

A szakemberek szerint az új szövetcsalád lehet majd a nem is olyan távoli jövőben a ruháink alapanyaga, ami kellemes, hűs érzést biztosít, feleslegessé téve a légkondicionálót. „Ha az embereket hűtjük le és nem az épületeket, ahol élnek vagy dolgoznak, energiát takaríthatunk meg” – mondta Yi Cui, a kutatócsoport vezetője.

A tudósok a siker érdekében segítségül hívták a nanotechnológiát, a fotonikát és a kémiát, hogy a csomagolóanyagként ismert polietilénből ruhaalapanyagként használható, nem átlátszó textilt állítsanak elő. Az általuk kifejlesztett háromrétegű textil két­féleképpen segíti a test hőleadását: egyrészt az anyagon keresztül elpárolgó izzadság hűti le a ruhát, másrészt rendelkezik egy másik, forradalmian új hűtő mechanizmussal is, amely lehetővé teszi, hogy a test által kibocsátott hő infra­vörös sugárzásként haladjon át a ruha anyagán. Ennek az új anyagszerkezetnek köszönhetően érzi 2,2 Celsius-fokkal hűvösebbnek a levegőt az öltözék viselője. „Ha az irodánkban ülünk, testünk hőleadásának negyven-hatvan százaléka történik infravörös sugárzással – jelentette ki a látható és láthatatlan fénnyel foglalkozó, a fotonika területére speciali­zálódott elektromérnök, Shanhui Fan.Azonban eddig semmilyen, vagy csak nagyon kevés kutatás foglalkozott a textíliák hősugárzási tulajdonságaival” – tette hozzá.

A kutatók több irányban folytatják tovább a munkát, különböző színű, eltérő textúrájú anyagokat is fejlesztenek, és olyan eljárásokat keresnek, amelyekkel olcsón lehet hatalmas mennyiséget gyártani az új textilből.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka