Inno-tér
2014. április 2.

Hordható IT

Szakértők szerint 2014 egyik vezető fejlesztői trendje mindenképpen a testen viselhető IT eszközök területén figyelhető majd meg. A Google Glass szemüvege vagy az okosórák már nem okoznak meglepetést, illetve nem abban a formában, ahogyan már ismerjük őket.


A mobileszközök új alfaja, a viselhető eszközök rohamléptekben fejlődnek azzal együtt, hogy néha a szükséges innovációk még csak papíron léteznek. Az elsősorban az egészségügy – és természetesen a hadiipar – területén zajló fejlesztések a kutatólaborokból komoly léptekkel haladva hasznosulnak a lakossági felhasználásban. Sikerük jelen pillanatban nemcsak tudásukon, de méretükön is múlik. A külsőleg viselhető megoldások tökéletesítése mellett képbe került a testre szabott elektronika, ami nem másról szól, mint hogy az új eszközöket az emberi test alakjához igazítják. A cél az egyre apróbb szenzorok, a kommunikációképes rendszerek elrejtése, így kevésbé zavaróak, nem mellesleg pedig társadalmilag elfogadhatóbbá válnak. Itt is számos felhasználási terület figyelhető meg: a kommunikáló cipőtalptól az egészségügyi állapot folyamatos figyelésére alkalmas, akár fülbe felhelyezhető szenzoron át a műtéttámogató eszközökig lassan mindenre tudunk példát mutatni.

Ugyanakkor a Google Glasshoz hasonlóan ezek az eszközök is erős kételyeket ébresztenek a személyiségi jogok, a privát szféra harcosai körében, pedig egy másik jóslat szerint már az agy-számítógép interneten biztosított kapcsolatának kutatására és gyors fejlődésére is számíthatunk. Jó lesz ez, a klinikai kísérletek is ezt mutatják, hiszen ha az agy-PC interfész képes pótolni egy nem létező vagy elvesztett tulajdonságot, készséget, az mindenképpen figyelemre méltó. Csak a gondolatot kell megszokni: az elején vagyunk ugyan, de azért az, hogy két egér agyát máris sikerült összekötni az internet segítségével, vagy hogy memóriabeültetés végezhető, hát, szokni kell.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka