Inno-tér
2019. szeptember 3.

Hiánypótló szövetség a magyar innovációs ökoszisztémában

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Tungsram Group és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. közös kutatás-fejlesztési projektek megvalósításáról augusztus 28-án Budapesten. Az eseményen jelen volt Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Nkft. ügyvezető igazgatója, valamint Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója.


Grasselli Norbert, Szigeti Ádám és Jörg Bauer

A megállapodás célja, hogy az alkalmazott kutatásokat Magyarországról a világpiacon értékesíthető termékké alakítsák. Kezdetben a legfontosabb innovációs területek a beltéri növénytermesztés (Agritech) és a létesítménygazdálkodási technológia (proptech), valamint a smart (okos) megoldások lesznek: a Bay Zoltán intézet tudományos, valamint a Tungsram gyártási és globális értékesítési képességei egyesülnek majd e témákban.

„Egyszerre vannak jelen nagy számban innovatív magyar kkv-k és kisebb számban jelentős K+F tevékenységet folytató nagyvállalatok a magyar gazdaságban, de ritkán kapcsolódnak egymáshoz”, mondta Szigeti Ádám. „Fontos, hogy a digitalizáció és az Ipar 4.0 kihívásai miatt ezt a szakadékok áthidaljuk, és a Bay Zoltán intézet kormányzati oldalról, a Tungsram pedig a piaci oldalról egyfajta integrátorként össze tudja kapcsolni ezeket a szektorokat. Hiánypótló szövetség jön most létre a magyar innovációs ökoszisztémában, és piaci alapon tudnak a magyar kkv-k innovatív fejlesztésekbe bekapcsolódni. Öröm az is, hogy egy régi magyar brand, mint a Tungsram, megjelenik újra a világpiacon és zászlóshajóként példát mutat a többi vállalatnak.”

„Mi a kutatás-fejlesztésben, prototípus készítésben vállalunk szerepet, de a piacra vitelben együttműködő vállalati partnereink játszanak főszerepet”, beszélt a Bay Zoltán intézet szerepéről Grasselli Norbert ügyvezető igazgató. „Több területtel szeretnénk bővíteni a kutatói hálózatot és tevékenységet, például anyagvizsgálattal és -készítéssel, -kidolgozással, valamint smart technológiákkal autó-, építőiparban és közlekedésben.”

„Mondhatjuk, hogy Bay Zoltán hazajött, hiszen a világhírű fizikus, akiről az intézetet elnevezték, a Tungsram kutatólaboratóriumának vezetője volt a 30-as, 40-es években, és itt hajtotta végre világhírű Holdradar-kísérletét is 1946-ban. Emlékét most is ápoljuk, életben tartjuk”, mondta Jörg Bauer. „A Tungsram képes a magyar megoldásokat külpiacokra juttatni, ezt példázza nemrégen aláírt szándéknyilatkozatunk egy egyiptomi közös vállalat megalapításáról, amely például a 25 milliós Kairó számára nyújt majd okos technológiai megoldásokat. Itt például az együttműködésben szereplő beltéri kertészeti kutatás-fejlesztés kulcskérdés, hiszen a vízgazdálkodás és a hulladékkezelés is gondokkal küszködik.”

A résztvevők megtekintették a Tungsram új klímaszekrényét


A résztvevők megtekintették a Tungsram új klímaszekrényét, amely a cég Agritech ágazatának jövőbe mutató terméke. A beltéri növénytermesztésre szolgáló „hűtőszekrényben” a cég különleges LED-lámpáival napfény és föld nélkül nevelnek növényeket. A termék iránt jelentős a nemzetközi érdeklődés.

Forrás: tungsram.com

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka