2019. május: jegyzet, egészségipar, portré, űrtevékenység, tudomány, nanotechnológia, anyagtudomány, bioinformatika, startup, innováció, neutronkutatás, fizika, ökológia, zöldkörnyezet, fenntarthatóság, egyetem, hulladékgazdálkodás, disszemináció, energiagazdálkodás, okostechnológia, it, kiállítás/konferencia
Inno-tér
2019. január 12.

Hazai fejlesztésű minilabor

Egy száz százalékban magyar tulajdonú cég a piacon élenjáró okos, hordozható mini­labort fejlesztett, mellyel néhány perc alatt, helyben, a levett vérből elvégezhetők olyan vizsgálatok, melyekhez eddig komplett laboranalízisre volt szükség.


Magyarország vezető orvostechnológiai vállalata, a 77 Elektro­nika Kft. által fejlesztett SmartTester nevű hi-tech orvostechnológiai eszközzel a diabétesz, a szív- és érrendszeri rendellenességek, illetve a test gyulladásos állapota kapcsán végezhető vizsgálat, de a tervek között szerepel a diagnosztikai spektrum további betegségekre, tünetekre való kiterjesztése.

A SmartTester készülékkel a hemoglobin A1c (HbA1c) érték mérhető, mellyel a beteg megelőző háromhavi vércukorszintjére következtethetnek. A troponinszint is mérhető a hordozható minilaborral, ami a szívinfarktus azonnali kimutatásában kulcsfontosságú. A készülék lehetővé teszi D-Dimer érték mérését, mely a trombotikus, vér­rögképződéssel járó betegségek, állapotok feltárását, igazolását segíti, mindezek mellett a CRP-értéket is képes elemezni, mely a test gyulladásos, illetve kezdődő gyulladásos állapotának kimutatását teszi lehetővé megbízható módon.

A készülék segítségével akár háziorvos, mentőorvos vagy sürgősségi orvos is néhány perc alatt, helyben, a levett vérből elvégezhet olyan vizsgálatokat, melyekhez eddig komplett laboranalízisre volt szükség. Az eszköz segíthet az infarktus megelőzésében, így életeket is menthet. Cukorbetegség esetén egyrészt a szűrésben, másrészt a diabétesszel élők kezelésében nyújt hatékony és gyors segítséget.•

 
Inno-tér
Innotéka