Inno-tér
2015. november 27.

Gépészmérnök kapta idén a Jedlik Ányos-díjat

A Jedlik Ányos-díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére, az iparjogvédelmi tevékenységet kiemelkedően támogató, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala iparjogvédelmi, gazdaságot és innovációt élénkítő törekvéseiben meghatározó szerepet játszó személyiségek számára.


A bronzból készült emlékérem Asszonyi Tamás, Munkácsy-díjas érdemes művész alkotása. Előlapján Jedlik Ányos képe látható, hátlapja kráterszerű képződményt ábrázol, kipattanó, az alkotó gondolatot, a találmányt szimbolizáló szikrákkal.

A Fény Nemzetközi Évében, a magyar szabadalmi rendszer fennállása 120. évfordulójának esztendejében, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Jedlik Ányos-díj elismerésben részesült Holakovszky László gépészmérnök, a K+F Tanácsadó Központ korábbi mérnöke. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet volt projektvezetője, a Forster Gyula-emlékérem tulajdonosa az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott, világszerte számos szabadalomban testet öltött, a nemzetközi megmérettetésben is magasan kiemelkedő munkásságáért, a fénnyel foglalkozó tudományok és a fényt alkalmazó technológiák terén elért eredményeivel érdemelte ki az elismerést.

Több évtizedes fejlesztői munkásságának eredménye lett az okosszemüveg feltalálása, a kronoszkóp, egyebek között a binokuláris, szabad horizontú, multimédiás központként működő virtuális megjelenítő készülék megalkotása.

Holakovszky László az Egyesült Államokban elnyerte a COMDEX Best Wearable Computer Display Awardot – olyan jelentős fejlesztő háttérrel rendelkező multinacionális cégeket is megelőzve, mint a Sony vagy az IBM.

A Jedlik Ányos-díjat és az elismerést igazoló oklevelet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, Bendzsel Miklós adta át november 11-én, Budapesten.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka