2019. március: jegyzet, ökológia, portré, anyagtudomány, mikroszkópia, egyetem, nanotechnológia, kémia, biokémia, tudomány, neutronkutatás, biotechnológia, genomika, orvostudomány, közlekedés, energiagazdálkodás, elektronika, gépipar, okostechnológia, fenntarthatóság, innováció, egészségipar, élelmiszer, zöldkörnyezet, megújuló energia, atomenergia, ipar 4.0, ipari automatizálás, it
Inno-tér
2019. március 1.

Európa vizes élő­helyei pusztulnak

Természetes vizeinket meg kell őriznünk a jövő generációi számára, hiszen a víz létünk alapja. A WWF Magyarország ismét vizeink védelmére hívja fel a figyelmet.


Az Európai Unió vízgazdálkodási és vízi környezetgazdálkodási keretirányelve határozza meg az unió közösségi vízügyi politikájának közelebbi és távolabbi jövőjét. Március 4-én zárult le az az időszak, amikor az Európai Bizottság társadalmi konzultáció keretében arra kérte az állampolgárokat, hogy mondják el véleményüket a Víz Keretirányelvvel kapcsolatban. A WWF a jelenleg hatályos jogszabályt leginkább védő válaszokat adott a feltett kérdésekre, mivel a szervezet attól tart, hogy a döntéshozók esetleg a Víz Keretirányelv gyengítése mellett döntenek majd. Közleményükben kitérnek arra, hogy az európai vizes élőhelyeknek csupán a 40 százaléka egészséges, Magyarországon pedig a felszíni vizek kevesebb mint 20 százalékának megfelelő az ökológiai állapota, valamint arra is, hogy napjainkra hazánk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt, ami a biológiai sokféleség nagymértékű csökkenését is eredményezte.

A természetvédők gyerekeket is megkérdeztek arról, hogy miként vélekednek természetes vizeinkről: miért szeretik, hogyan kapcsolódnak ki, ha vízpartra látogatnak, és miért tartják fontosnak vizeinket.

Ha a fiatal generáció még nem szakadt el a természettől, nagyon fontos, hogy ez így is maradjon. Hiszen ha a mai gyerekek kötődése a természethez később sem vész el, az hozzájárul ahhoz, hogy környezettudatos, kiegyensúlyozott és egészséges felnőttekké váljanak. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy vizeink természetes állapotukban fennmaradjanak.•

 
Inno-tér
Innotéka