Inno-tér
2017. június 1.

Erdőkárok helyreállítása

A magyar erdőket ért áprilisi fagykárokról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Országos Erdészeti Egyesület vezetőivel az erdőgazdálkodók számára nyújtandó hatósági segítségről.


A fagy- és hókár mintegy hetvenezer hektárt érintett. A leginkább sújtott Bükk hegységben közel százezer köbméter kidőlt fa és letörött ág hever. Az egyeztetés célja, hogy a nyári időszakban is el lehessen végezni a károsodott faanyag elszállítását, és a szociálisan rászorulókat még a fűtési szezon kezdete előtt ellássák tűzifával.

A résztvevők az Országos Erdészeti Egyesület 150 évvel ezelőtt alapított Wagner Károly Szakkönyvtárában tanácskoztak, ahol számtalan páratlan, muzeális értékű levéltári anyagot is őriznek.

A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Erdészeti Egyesület stratégiai partnerség keretében az év során több program megvalósításában is együttműködik. Közülük több a magyar ifjúság környezeti nevelésének területén valósul meg, mint például szeptemberben az Erdővarázs Családi Nap vagy októberben az Erdők Hete, melyek témája az erdők szerepének bemutatása a klímaváltozás hatásainak csökkentésében.

A természeti értékek megismerését is szolgálja az Erdei Vándor­tábor program, melynek keretében májusban elkezdődött a táborokat vezető mintegy háromszáz pedagógus képzése is. A tárca­vezető a hazai állami és magánerdő-gazdálkodás szerepét értékelve úgy fogalmazott, hogy az erdészeknek jelentős szerepük van kulturális és természeti értékeink megőrzésében. Az állami erdőgazdaságok nemcsak fenntartják az erdőkben található műemlékeket, történelmi emlékhelyeket, hanem a turisztikai infrastruktúra tudatos fejlesztésével, a természetjárás támogatásával a nemzeti értékek megismertetését is szolgálják.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka