2018. június: jegyzet, portré, tudomány, biztonságtechnika, kémia, atomenergia, innováció, környezetvédelem, energiagazdálkodás, urbanisztika, fenntarthatóság, okostechnológia, közlekedés, orvostudomány, genomika, mesterséges intelligencia, hulladékgazdálkodás, zöldkörnyezet, it
Inno-tér
2017. augusztus 10.

Energetika és a gyógyszeripar

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem berkein belül önálló szervezeti egységként jött létre a Felső­oktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK).


A FIEK létrehozására a Budapesti Műszaki és Gazdaságtu­do­mányi Egyetem, a Siemens Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Nokia Solutions and Networks Kft. és a Magyar Villa­mos Művek Zrt. alakított konzorciumot. A központ új típusú felsőoktatás-ipar K+F ökoszisztémát működtet, aminek legfontosabb jellemzője az, hogy a partnerek közösen dolgozzák ki a központ hosszú távú szakmai és gazdálkodási programját, és közösen felügyelik annak végrehajtását.

A digitalizáció új eszközeivel új termékek, szolgáltatások és technológiák fejleszthetők az energetika és a gyógyszergyártás területén, melyekben a konzorcium által fejlesztendő új IT technológiák is felhasználhatók lesznek. A program keretében tehát digitális ökoszisztéma alakul ki – a társadalomban és a gazdaságban horizontális szerepet betöltő információs és kommunikációs technológiák (IKT) segítségével –, elősegítve a kapcsolódó szak­területek versenyképességének további növekedését.
A konzorcium szándéka, hogy a jövőben további cégek számára is hozzáférhetővé tegye a sikeres együttműködési modellt.

A központ munkájához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázati keretén belül 3,96 milliárd forint támogatást, a részt vevő vállalatok pedig együttesen 2 milliárd forint forrást biztosítottak.•

 
Inno-tér
Innotéka