2019. június: orvostudomány, ökológia, jegyzet, fizika, lézer, anyagtudomány, tudomány, disszemináció, Nemzeti Agykutatási Program, innováció, építés, atomenergia, biztonságtechnika, élelmiszer, egyetem, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, közlekedés, megújuló energia, környezetvédelem, it, fenntarthatóság
Inno-tér
2018. június 2.

Emberi beavatkozással a természetes erdőkért

A legnagyobb biológiai sokféleségű szárazföldi élő­­he­lyek a tölgyesek. A természetes, egészséges erdőkben vannak fiatal, öreg és halott fák, sok a cserje, ezek összessége alkotja azt a környezetet, amely számos állat- és növényfaj élőhelyéül szolgál.


Mára azonban a vágásos erdőgazdálkodás következtében egykorúak, homogén szerkezetűek lettek a tölgyesek, és emiatt az állatvilág tagjai nem találnak bennük megfelelő menedéket. Ezen igyekszik változtatni a Life4Oak Forests projekt, melynek célja a tölgyesek biológiai sokféleségének növelése, valamint a természetes erdők irányába mutató erdőművelési eljárások elterjesztése.

Forrás: WWF Magyarország/Gálhidy László

Az Európai Unió támogatásával és a Földművelésügyi Minisztérium társfinanszírozásával megvalósuló tízéves projekt során a tervek szerint olyan egységes természetvédelmi erdőkezelést fognak végrehajtani, amely hozzájárul tölgyeseink természetesebbé és ezáltal egészségesebbé válásához. Az ilyen tölgyerdő jóval ellenállóbb az egyre gyakoribb természeti katasztrófák és a tömegszaporodásra hajlamos rovarok hatásaival szemben, állítják a természetvédők, akik azt ígérik, hogy az általuk elvégzett beavatkozások hatására bekövetkező erdőszerkezeti és összetételbeli változásokat tudományos módszerekkel nyomon követik és kiértékelik.

Forrás: MTA ÖK/Frank Tamás

A Life4Oak Forests projektben a WWF Magyarország mellett részt vesznek nemzeti parkok, akadémiai kutatóközpont, turisztikai egyesület, valamint az olasz természetvédelmi igazgatóság is.•

 
Inno-tér
Innotéka