2019. március: jegyzet, ökológia, portré, anyagtudomány, mikroszkópia, egyetem, nanotechnológia, kémia, biokémia, tudomány, neutronkutatás, biotechnológia, genomika, orvostudomány, közlekedés, energiagazdálkodás, elektronika, gépipar, okostechnológia, fenntarthatóság, innováció, egészségipar, élelmiszer, zöldkörnyezet, megújuló energia, atomenergia, ipar 4.0, ipari automatizálás, it
Inno-tér
2018. március 4.

Élvonalban a hazai transzplantáció

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számában az Eurotransplant nyolc tagországa között.


Az európai szervdonációt koordináló Eurotransplant 2017-es összesítése alapján tavaly a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján végezték a legtöbb, nem élődonoros veseátültetést. Összességében 168 ilyen beavatkozásra került sor, 139 esetben agyhalott donortól származott a szerv. Immár a negyedik egymást követő évben ebben az intézményben végezték a legtöbb, nem élődonoros veseátül­tetést nyolc ország 77 Eurotransplant centruma közül – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján Máthé Zoltán igazgató, egyetemi tanár tájékoztatójában. Egy év alatt jelentősen, 19-ről 29-re nőtt az élődonoros veseátülteté­sek száma is, amikor a beteg közeli rokona, hoz­zátartozója volt a donor. (Az első sikeres hazai veseátültetésre 45 éve, 1973 novemberében került sor.)

Forrás: semmelweis.hu

A májátültetések esetében 2015 és 2016 után tavaly is harmadik lett a Semmelweis Egyetem az Eurotransplant 49 májtranszplan­tációs centruma között. Ilyen beavatkozást kizárólag itt végeznek Magyarországon, 2017-ben 74-en kaptak új, életmentő szervet a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán. Tavaly a betegek felénél nem volt szükség vérkészítmény adására a mű­tét során; jelentősen lerövidült az operáció ideje, gyorsabbá vált a felépülés és a gyógyulás.
A műtét után a páciensek jó része mindössze két hetet töltött a klinikán.•

 
Inno-tér
Innotéka