Inno-tér
2014. december 2.

Elkészült a stratégia

Lezárult a társadalmi egyeztetés a kutatás-fejlesztés és innováció 2020-ig szóló fő irányairól, és ennek alapján készült el a kabinet elé kerülő intelligens szakosodási stratégia – tájékoztatott Kurucz Éva kormány­szóvivő a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztossal, Pálinkás Józseffel közösen tartott sajtótájékoztatón.


A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a 2014–2020 közötti tervezési időszakban a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítható több mint 700 milliárd forintos uniós forrás lehívására lesz lehetőség. Ez a keret csaknem kétszerese a korábbi támogatási ciklusban rendelkezésre álló forrásnak. Kitért arra is, hogy jelenleg az ország a GDP 1,4 százalékát fordítja tudományos kutatásokra, amely a jövő évtől fokozatosan 1,8 százalék fölé emelkedhet.

Pálinkás József pedig úgy fogalmazott, a kutatás-fejlesztési struktúra teljes átalakítására volt szükség, és az új hivatal katalizátora kíván lenni a folyamatnak, hogy ne pusztán ágazati érdekek szerint és folyamatos átszervezésekkel történjen a kutatás-fejlesztés kezelése. Szavai szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával egy olyan intézményt alakítanak ki, amely kormányzati ciklusokon átívelően fogja a kutatás-fejlesztés irányítását ellátni. Azt ígérte, hogy jóval átláthatóbb és gyorsabb rendszerben történik majd a források odaítélése. Az Akadémia volt elnöke ehhez bizalmat kért a kutatás-fejlesztés szereplőitől, a vállalkozásoktól, az egyetemektől és a kutatóintézetektől egyaránt.

Pálinkás József kiemelte az egészségipari kutatásokat, az energetikai és a járműipari fejlesztéseket is. De mint mondta, a kormány legnagyobb tervei az informatikai területtel vannak. Elmondta, azt szeretnék, ha Buda­pesten egy szoftverfejlesztő központ jöhetne létre. Ehhez ­­a Magyarországon szoftverfejlesztéssel foglalkozó nagyvállalatok és a szoftverfejlesztéssel foglalkozó akadémiai kutatóközpontok olyan együttműködését kívánják elősegíteni, amely Budapestet a szoftverfejlesztés világtérképére helyezi – fűzte hozzá a kormánybiztos.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka