2018. szeptember: portré, jegyzet, agrárium, genomika, kémia, tudomány, lézer, innováció, energiagazdálkodás, közlekedés, építés, vízgazdálkodás, zöldkörnyezet, biztonságtechnika, it, ipari automatizálás
Inno-tér
2018. március 2.

Élesítették a szegedi szuperlézert

Az ELI-ALPS-ba tavaly októberben érkezett első három lézerberendezés a beüzemelés és a tesztek után immár élesben működik, és év elején az első külföldi, külső fel­használói is megérkeztek Svájcból.


A zürichi műszaki egyetem, az ETH kutatócsoportja Hans Jakob Wörner professzor vezetésével az ELI-ALPS úgynevezett HR1 (nagy ismétlési frekvenciájú) lézerével előállította nemesgázokban az első magasharmonikus spektrumot, amely attoszekundumos impulzusok jelenlétére utal. A folyamat során egy infravörös lézerimpulzust nemesgázzal töltött gázcellába vagy gázsugárba fókuszálnak, ezzel megváltoztatják a fény jellegzetes paramétereit, és magasabb frekvenciájú impulzusok jönnek létre. A kutatási projekt keretében a létrehozott magasharmonikus impulzusokkal folyadék állapotú molekulákban lejátszódó ultragyors fizikai folyamatokat vizsgálnak majd a továbbiakban.

Ezzel egy időben a kutatóintézet középinfravörös lézerével keltettek magasharmonikusokat kristályokban a szegedi lézerközpont és a görög szervezet, a FORTH (Foundation for Research and Technology – Hellas) kutatói. A harmonikuskeltési folyamat kvantummechanikai aspektusainak vizsgálatában a keltést követően fotonstatisztikát mérnek a meghajtó lézer terében. A projekt két kutatási területet egyesít: az erős terű fizikát és a kvantumoptikát.

Ahhoz, hogy az ELI-ALPS a terveknek megfelelően évente 80-90 kutatócsoportot ki tudjon szolgálni, további fejlesztésekre van szükség.

A hazai kutatócsoportok számára a szegedi intézetben folyó kutatások finanszírozására a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal egymilliárd forintos kerettel pályázatot ír ki.•

 
Inno-tér
Innotéka