Egészségesen élni!
Jelenleg körülbelül 300 fehérjéről feltételezik a szakemberek, hogy fontos szerepet játszanak az emberi öregedés szabályozásában, ám e folyamat molekuláris alapjai kevéssé ismertek. Bár az egyes öregedéssel kapcsolatos fehérjéket intenzíven tanulmányozzák, de azt, hogyan alkotnak együtt egy szabályozórendszert és mi különbözteti meg őket a többi fehérjétől, kevésbé kutatják.
Az ELTE Genetikai Tanszék és az MTA SZTAKI kutatói – ezt az űrt betöltendő – minden egyes humán fehérjéhez 21 ezer fehérjetulajdonságot gyűjtöttek ki. Többlépcsős szelektálás után egy biológiailag könnyen értelmezhető – mindössze 36 jellemzőből álló – osztályozómodellt alkottak, amely megmondja, milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy egy fehérje részt vegyen az ember öregedési folyamatának szabályozásában. Tanulmányuk a Scientific Reports online folyóiratban jelent meg.
Több hasonló matematikai modell felhasználásával a kutatók sorrendbe állították az emberi fehérjéket aszerint, hogy melyik milyen szerepet tölt be az öregedés mechanizmusában vagy szabályozásában. Ez a lista megmutatja a folyamat kulcsszereplőit, azokat a fehérjéket, amelyeket érdemes tanulmányozni ahhoz, hogy megértsük az öregedés molekuláris alapjait. Emellett az adatok segítségével a kutatók új, az öregedéssel kapcsolatos fehérjéket is azonosítottak.•