Inno-tér
2018. április 7.

Egészségesen élni!

Az öregedést szabályozó emberi fehérjéket jeleztek a legújabb gépi tanulási módszerek segítségével az ELTE Genetikai Tanszék kutatói és az MTA SZTAKI Big Data – Lendület Kutatócsoportjának munkatársai.


Jelenleg körülbelül 300 fehérjéről feltételezik a szakemberek, hogy fontos szerepet játszanak az emberi öregedés szabályozásában, ám e folyamat molekuláris alapjai kevéssé ismertek. Bár az egyes öregedéssel kapcsolatos fehérjéket intenzíven tanulmányozzák, de azt, hogyan alkotnak együtt egy szabályozórendszert és mi különbözteti meg őket a többi fehérjétől, kevésbé kutatják.

Az ELTE Genetikai Tanszék és az MTA SZTAKI kutatói – ezt az űrt betöltendő – minden egyes humán fehérjéhez 21 ezer fehérjetulajdonságot gyűjtöttek ki. Többlépcsős szelektálás után egy biológiailag könnyen értelmezhető – mindössze 36 jellemzőből álló – osztályozó­modellt alkottak, amely megmondja, milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy egy fehérje részt vegyen az ember öregedési folyamatának szabályozásában. Tanulmányuk a Scientific Reports online folyóiratban jelent meg.

Több hasonló matematikai modell felhasználásával a kutatók sorrendbe állították az emberi fehérjéket aszerint, hogy melyik milyen szerepet tölt be az öregedés mechanizmusában vagy szabályozásában. Ez a lista megmutatja a folyamat kulcsszereplőit, azokat a fehérjéket, amelyeket érdemes tanulmányozni ahhoz, hogy megértsük az öregedés molekuláris alapjait. Emellett az adatok segítségével a kutatók új, az öregedéssel kapcsolatos fehérjéket is azonosítottak.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka