2019. június: orvostudomány, ökológia, jegyzet, fizika, lézer, anyagtudomány, tudomány, disszemináció, Nemzeti Agykutatási Program, innováció, építés, atomenergia, biztonságtechnika, élelmiszer, egyetem, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, közlekedés, megújuló energia, környezetvédelem, it, fenntarthatóság
Inno-tér
2018. június 1.

E-bevallás 2018

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal e-szja felületén már a bevallás időszakának elején több mint kétszer annyian tekintették meg adóbevallásukat, mint tavaly ugyanebben az időszakban: összesen 2,5 millióan.


A már okostelefonról is elérhető internetes felületen keresztül a tavalyinál 190 ezerrel többen, csaknem 770 ezren küldték el a bevallásukat, több mint háromnegyedük módosítás nélkül.
Idén a NAV 5 091 987 magánszemélynek készítette el az szja-bevallás és havonta 700 vállalkozásnak a jövedékiadó-bevallás tervezetét. A kormányzat szándéka szerint az adózásban a bürokráciacsökkentés folytatódik, 2021-ben a vállalkozások csaknem minden bevallástervezetét az adóhivatal készítheti el.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a számok is igazolják, hogy az e-szja nem csupán jelentős adózási újítás, hanem egyre népszerűbb is. Kiemelte, hogy az e-szja lett 2017 legjobb infokommunikációs projektje, a NAV pedig a saját fejlesztésű programnak köszönhetően az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elismerésében részesült. Állami szerv korábban még soha nem kapott innovációs díjat. Az ügyfélkaput a bevallási határidőig bármikor meg lehetett nyitni, azon keresztül mindenki egyszerűen hozzáférhetett az szja-tervezetéhez, és rendelkezhetett adója 1+1 százalékáról, a NAV által készített tervezet pedig a határidő után automatikusan, a törvény erejénél fogva érvényes bevallássá vált.•

 
Inno-tér
Innotéka