Inno-tér
2017. február 8.

Diétára fogott tehenek

Kevesebb metánt böfögnek a levegőbe a trópusi levelekkel táplált tehenek.


Érdekes felfedezést tettek a szarvasmarhák táplálkozásával foglalkozó kutatók: trópusi növények leveleit keverték az állatok takarmányába, s ennek hatására drasztikusan lecsökkent a gázkibocsátás. Eredményeikről az Amerikai Geofizikai Unió (American Geophysical Union; AGU) legutóbbi ülésén számoltak be. A metán a szén-dioxidnál huszonnyolcszor erősebb üvegházhatású gáz, jól mutatja a probléma nagyságát, hogy csak az Egyesült Államokban kilencvenmillióra tehető a szarvasmarha-állomány.

A Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem kutatói az ország négy különböző helyén vizsgálták a teheneket. Rájöttek, hogy a takarmányukba kevert őshonos trópusi növények leveleinek tannin (csersav)-tartalma megöli a baktériumokat, és megzavarja az erjedési folyamatot anélkül, hogy akadályozná az emésztést. Méréseik szerint a trópusi növények levelei – a hagyományos takarmányokhoz képest – 26, illetve 36 százalékkal csökkentik a metánkibocsátást. A kutatók azt is megállapították, hogy a leucaena fa levelei serkentik a tejtermelődést. Bár a kutatók helyi trópusi növényeket használtak, úgy vélik, más régiókban is lehet találni helyi, tannintartalmú növényeket, amelyeket érdemes lenne kipróbálni.

A világon számos kutatócsoport kísérletezik azzal, miként lehetne az állattenyésztés okozta környezeti hatásokat csök­kenteni. A közelmúltban ausztrál tudósok felfedeztek egy hínártörzset, amely 99 százalékkal csökkentheti a szarvas­marhák okozta metánkibocsátást.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka