2019. június: orvostudomány, ökológia, jegyzet, fizika, lézer, anyagtudomány, tudomány, disszemináció, Nemzeti Agykutatási Program, innováció, építés, atomenergia, biztonságtechnika, élelmiszer, egyetem, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, közlekedés, megújuló energia, környezetvédelem, it, fenntarthatóság
Inno-tér
2018. augusztus 31.

Csillaglesen

Hatfős magyar expedíció dolgozott heteken keresztül az asztrofotózás nemzetközi paradicsomában, a délnyugat-afrikai Namíbiában, ahol az ország déli féltekés elhelyezkedése okán teljesen más égboltot lehet megfigyelni, mint hazánkban.


Az asztrofotózás szerelmeseit mágnesként vonzza Namíbia, ahol óriási térségek szinte teljesen lakatlanok, és az 1800 méteres tengerszint feletti magasság, valamint az alacsony páratartalom kedvező körülményeket teremtenek páratlan fotók elkészítéséhez az el­képzelhetetlen tisztaságú égboltról.

Magyarországon a Zselici Csillagpark kínálja a legkedvezőbb körülményeket az égbolt megfigyelésére, mely azon kevés minimális fényszennyezettségű területek egyike, ahol a leghalványabb csillagok is látszanak.
Idén augusztusban különleges lehetőség kínálkozott csillaghullás megfigyelésére, mivel a Perseidák meteor­raj csúcspontja az újholdas időszakra esett. Az egy üstökös felszínéről levált apró porszemcsékből és törmelékdarabokból álló raj a Föld légkörébe jutva látványos fénycsóvák kíséretében teljesen elpárolog, a felszínt gyakorlatilag soha nem éri el. Idén több tényező is igen szerencsésen alakult: a legfontosabb az volt, hogy – újhold lévén – a Földet kísérő égitest fénye nem halványította el a hullócsillagokat.
A csillagleshez mindenképpen érdemes lakott területektől távoli helyeket keresni, ehhez az egyik ideális választás lehet a Zselic, ahol a Csillagpark csillag­vizsgálójának környezetében alacsony a fényszennyezés.•

 
Inno-tér
Innotéka