Inno-tér
2017. október 3.

Beckhoff Technology Day 2017

A Beckhoff Technology Day konferencia a nagy sikerre való tekintettel immár harmadik alkalommal került megrendezésre szeptember 28-án a budapesti ÖbölHáz Rendezvényközpontban, az IoT és az Ipar 4.0 számára kínálva élenjáró automatizálási megoldásokat.


Az esemény egyedülálló lehetőséget kínált arra, hogy a részt vevők értesüljenek az automatizálási technológia aktuális trendjeiről, betekintést nyerjenek a Beckhoff legújabb technológiai- és termékújdonságaiba, valamint az ezekkel megvalósult megoldásokba. Az Ipar 4.0 alapelve az automatizálás és az információtechnológia konvergenciája, ezért egy nagyon érdekes és aktuális téma, az IoT más szemszögből is terítékre kerül a Microsoft Magyarország képviselőjének előadásán.

A rendezvényt Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg, amelyben áttekintette a céggel kapcsolatos friss üzleti híreket, és beszámolt az aktuális fejlesztési tendenciákról. A Beckhoff új fejlesztései közül kiemelte például a világ – minden bizonnyal – legkisebb ipari számítógépét, a mindössze 82 x 82 x 40 milliméter méretű, C6015 típusú ipari PC-t. Az eszköz 1, 2 vagy 4 magos processzorral rendelkezik, felépítése rendkívül kompakt, és összetett vezérléstechnikai megoldásokat tesz lehetővé. Fajlagos teljesítőképességét tekintve még ennél is fejlettebb a DIN-kalapsínre szerelt CX2000-es sorozat. Az akár 12 magos Intel Xeon processzort tartalmazó vezérlő merőben új szinthatárokat feszeget az intelligens alkalmazások területén. Említésre került az XTS lineáris szállítórendszer legújabb, az élelmiszer- és gyógyszeripar számára rozsdamentes acélból készült, higiénikus változata is. Az IP 69K védettséggű, kompakt, rendkívül rugalmas és optimálisan tisztítható XTS-rendszer olyan területeken is alkalmazható, ahol szigorú higiéniai követelményeket kell kielégíteni. Az újdonságok között szó esett a kifejezetten folyamatirányítási alkalmazásokhoz fejlesztett termékekről is. A robbanásbiztos ipari területeken alkalmazható, új, vezérlőpanelek moduláris felépítésű ELX-sorozatú EtherCAT-terminálok és CPX-sorozatú vezérlőpanelek kivételesen nagy teljesítőképességűek. Ezek a jellemzők teszik ideálissá a folyamatirányítási alkalmazások számára.

Cserpák Mihály előadásában bemutatta a TwinCAT HMI-t, melynek segítségével a kor követelményeinek megfelelő megjelenítő- és kezelőfelületet lehet létrehozni és futtatni. A TwinCAT 3 automatizálási szoftver újdonságai között említésre került a TwinCAT Security Management is, melynek segítségével a TwinCAT-projekt védelme valósítható meg. Az előadás utolsó harmadában a TwinCAT 3 fejlesztőkörnyezet legújabb verziójának újdonságairól is szó esett, valamint egy jelentős fejlesztés gyakorlati példáját is megismerhették a résztvevők.

Kiss Balázs, a Microsoft Magyarország Kft. felhős megoldások termékmenedzsere előadásában azt tűzte ki célul, hogy megmutatja, miképp tudják a modern adatelemzési eszközök és technológiák egy gyártó cég folyamatait támogatni. A bemutatott megoldások kompatibilisek a Beckhoff-megoldásokkal, a Microsoft felhőjéből szolgáltatásként érhetőek el használatarányos díjfizetés mellett. Így nincs szükség nagy informatikai beruházásokra, az érdeklődők minimális kockázat mellett gyorsan tapasztalatot tudnak szerezni ezekkel az eszközökkel kapcsolatban.

Mikli Áron előadásában a 2017-es év I/O-újdonságaival foglalkozott: az ELX-terminálok, melyekbe leválasztás nélkül zóna 0-s érzékelőket lehet vezetékezni; az IoT-buszcsatoló, amivel külön vezérlés nélkül juttathatunk digitális vagy analóg adatokat felhőbe, majd bővebb betekinthetést adott a TwinSAFE-újdonságokba és gyakorlati példán keresztül láthatták a résztvevők egy egyszerű VészStop-kör leprogramozását. Az előadás kitért az analóg méréstechnikára és az új ELM-mérőmodulokra is.

Szőllősi Balázs, a Hansa Automatiqa Kft. üzletfejlesztési menedzsere előadásában a Bourns Hungary Kft. részére fejlesztett autóipari gyártósorát mutatta be. A palettás pályarendszerrel összekötött 24 állomás teljesen automatizáltan szereli össze a terméket, amely a végtermék-minősítő állomás előtt számos egyéb ellenőrzési, visszamérési pontot is tartalmaz. A vezérlés TwinCAT 3 alapokon nyugszik, amely igen nagyfokú rugalmasságot mutatott, amikor a más gyártók által létrehozott szoftvereket vagy hardvereket kellett a rendszerbe integrálni.

Kiss Ákos, a KISSCO Mérnöki Iroda Kft. képviseletében a KISSCO-APS library TwinCAT 3-ra épülő programcsomagját mutatta be. A library főleg a TargetVisu lehetőségeit használja ki, felhasználási lehetőségeit egy összetett szerelőautomatán keresztül mutatta be az előadó – a teljesség igénye nélkül.

Jamriska Péter előadásának fő témáját az AX5000 szervohajtás szoftveres optimalizálása adta, köszönhetően a legújabb 2.10-es Firmware-nek, amely számos új funkcióval bővíti ki az eszköz alkalmazhatóságát. Egy élő példán keresztül nyerhettek betekintést a résztvevők a szervotengelyek komplett hajtásláncának a tervezésére és méretezésére szolgáló TwinCAT 3 Motion Designer szoftver használatába. Zárásként az XTS-sel kapcsolatos újdonságok hangzottak el.

A világszerte több mint 40 országban jelen levő, méréstechnológiában és folyamatszabályozásban úttörő szerepet betöltő Renishaw Plc képviseletében Zelena Zsombor a cég útmérő rendszereiről tartott előadást. Prezentációjában az enkóderek széleskörű alkalmazhatóságát, illetve személyre szabhatóságát mutatta be három esettanulmányon keresztül, melyek közös pontja a Beckhoff-vezérlés. Előadásában kitért a gyűrűs jeladók pontatlan telepítéséből fakadó mérési hibákra, illetve ezen hibák kompenzációjára, elkerülésére.

Az előadássorozatot Perecz Tamás prezentációja zárta a PC-alapú automatizálás lelkét képező ipari PC és beágyazott PC felépítésekről, alkotóelemeikről és működésükről. A PC-k életciklus-modelljének ismertetésén túl olyan szoftver- és hardvereszközök is bemutatásra kerültek, melyek megkönnyítik a készülékek kiválasztását, karbantartását és diagnosztikáját.

Az izgalmas előadásokat a kiállítótér is hangsúlyozta, ahol érdekes bemutatóalkalmazásokat szemlélhetnek meg a résztvevők. A rendezvény alkalmat kínált a Beckhoff magyarországi csapatával való személyes találkozásra, valamint a többi résztvevővel való tapasztalatcserére is.

Forrás: Beckhoff

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka