2019. május: jegyzet, egészségipar, portré, űrtevékenység, tudomány, nanotechnológia, anyagtudomány, bioinformatika, startup, innováció, neutronkutatás, fizika, ökológia, zöldkörnyezet, fenntarthatóság, egyetem, hulladékgazdálkodás, disszemináció, energiagazdálkodás, okostechnológia, it, kiállítás/konferencia
Inno-tér
2018. december 7.

Balzan-díj Kondorosi Évának

Első magyar kutatóként Kondorosi Éva akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutató­professzora kapta a világ egyik legjelentősebb tudományos elismerésének számító, 1957-ben alapított Balzan-díjat.


A Nemzetközi Balzan-díj Alapítvány célja a kultúra, a tudományok és azon kezdeményezések támogatása, melyek az emberiséget szolgálják az egész világon a béke és a testvériség jegyében. Kondorosi Éva a kémiai ökológia, Detlef Lohse a folyadékdinamika, Jürgen Osterhammel a világtörténelem, Marilyn Strathern a szociális antropológia területén kifejtett tudományos munkássága elismeréseként vehette át 2018-ban a Balzan-díjat.

Kondorosi Éva (Forrás: comsult.create-connections.com)

Az ötödik díjazott a svájci központú gyermekvédő szervezet, a Terre des hommes Foun­dation. (A díj eddigi egyetlen magyar kitüntetettje Ligeti György zeneszerző, aki 1991-ben részesült az elismerésben.) A 750 ezer svájci frankkal járó díjat Sergio Mattarella olasz államfő adta át. A jutalom 50 százalékát fiatal kutatók támogatására kell fordítani; a négy tudósnak részletes pályázatban kellett indokolnia, hogy kit és milyen célból támogat.

Kondorosi Éva Széchenyi-díjas akadémikus, több ország akadémiájának tagja, az Európai Kutatási Tanács alelnöke. A professzornőt elsőként Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke ajánlotta a díjra. Jóllehet az eredményeit elismerés övezi világszerte, Kondorosi Évát meglepte, hogy a Nobel-díjhoz hasonló rangos tudományos díjat kap. Kutatásainak eredménye a közeljövő legnagyobb problémáira kínálhat meg­oldást. A század közepére például nagy éhínségnek nézhetünk elébe, ha nem tudjuk a növénytermelést megduplázni.•

 
Inno-tér
Innotéka