Inno-tér
2018. november 9.

Azok a csodálatos erdők

Meg kell tanulnunk újra az erdővel együtt élni, érintetlenül hagyva annak önmagát megújító képességét – jelentette ki Bitay Márton föld­ügyekért felelős államtitkár október elején, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének éves találkozóján.


A kormány egyik kiemelt célja, hogy az ország területének fával borítottsága – ami napjainkban 21 százalék – elérje a 27 százalékot, mondta az államtitkár. Kifejtette továbbá, milyen hatalmas munka vár a föld- és az erdőtulajdonosokra, valamint az erdészeti szakemberekre, mivel kiváló minőségű fasorokat, erdősávokat, erdőket kell létrehozniuk ahhoz, hogy a tulajdonosok a fából, erdőből tovább tudjanak fejlődni.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az erdős területek növelése mellett ugyanolyan fontos célként kell kezelni az erdők és az erdőgazdálkodás minőségi megújítását is, különös tekintettel a klímaváltozás hatásaira való felkészülésre és annak mérséklésére, mivel az erdők szerkezetátalakításával növelhető az élőhelyek biodiverzitása, így azok alkalmazkodóképessége is. A teendők közül kiemelte a károsodott erdők ütemezett helyreállításának folytatását úgy, hogy a hangsúly a jövőben a megelőzésre kerüljön. Fontos célként említette az erdők környezeti és közjóléti értékének növelését, továbbá az erdészeti ágazat technológiai színvonalának javítását. Jelenleg mintegy kétmillió hektárnyi erdő van az országban, és ennek több mint negyven százaléka magánkézben.
A rendszerváltás óta kétszázezernél is több hektár erdőt telepítettek a magán erdőtulajdonosok, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy az egy főre jutó erdőterület mértéke alapján Magyarország az Európai Unió élvonalába kerüljön, mondta Bitay Márton.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka