Inno-tér
2016. augusztus 24.

Aquila, az internethordozó drón

Sikeres próbarepülést végzett az Aquila, a Facebook Connectivity Lab fejlesztésében készülő internethordozó és megosztó drón.


A drón igen nagy lépést jelent a Mark Zuckerberg – aki 2013 óta, az internet.org szervezet alapításával kampányol az ingyen vagy nagyon könnyen, mindenki számára elérhető hálózat létre­hozása mellett – által elképzelt ingyen internet program kiteljesítése felé vezető úton. A szervezet által koordinált Free Basics partnerekkel kötött megállapodásoknak köszönhetően újabb milliók számára válik elérhetővé az internet. Ezzel pedig megnyílik a lehetőség a tanulás, az információhoz jutás, a munkakeresés vagy az életkörülményeket segítő fejlesztések adaptálása felé. Az internethordozó drónok jóvoltából a közeljövőben csatlakozó felhasználók száma rendkívül gyorsan milliárdos nagyságrendű lehet. A Connectiviy Lab tulajdonképpen az internet.org által kitűzött célokat szolgálja ki, fejlesztői szinten.

Erőfeszítésük révén valósul meg az Aquila, az internethordozó, napenergiával működő drón. A gép szárnyfesztávolsága vetekszik egy utasszállító gépével, a súlya azonban kisebb, mint egy átlagos személygépkocsié.

A fejlesztés során felmerült repüléstechnikai kihívásokra a Lab munkatársai mellett a NASA, a Boeing és a Royal Airforce szakemberei feleltek. A drón cirkálás közben alig fogyaszt valamivel többet 5000 wattnál, ami körülbelül egy mikrohullámú sütő energiafelhasználásával vetekszik. Ezzel három hónapon keresztül képes folyamatosan repülni körülbelül 18 kilométeres magasságban, elviselve akár 200 ˚C hőmérséklet-ingadozást.

Az új technológiával az internetmegosztás is változott, visszatértek az ember által először használt adattovábbító eszközhöz, a fényhez. Láthatatlan infravörös lézersugarakkal továbbítják a hasznos adatok tömegét, a már említett rendkívül alacsony energiafelhasználással, nem csupán megteremtve, de meg is osztva az internetet.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka