Inno-tér
2015. december 22.

Akik feltalálták a jövőt

A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése. 2015 decemberében immáron 27. alkalommal adták át a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat.


„A mérnöki tudomány felhasználásában az önök jóvoltából jobbak tudunk lenni másoknál, és ez erősíti nemcsak önbecsülésünket, hanem közösségi érdekeink érvényesítését” – méltatta a díjazottakat a parlamenti átadáson Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki szerint a mai világban felmerülő globális problémák megoldásához helyénvaló válaszok megfogalmazásához a politikusok, a tudósok és a civil társadalom összefogására van szükség.

A 2015-ös Gábor Dénes-díjazottak

A Novofer Alapítvány Kuratóriumának döntése alapján Gábor Dénes-díj „külhoni fokozat”-ban részesült az 1945-ben Rákoscsabán született Kiss László István gépészmérnök, a Université du Québec à Chicoutimi egyetemi tanára. A szakember az alumínium elektrolízis technológiájának továbbfejlesztésével, az energiafelhasználás és károsanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló munkájával vált ismertté.

Gábor Dénes-díjat kapott az 1972-ben Pécsett született Kistelegdi István építészmérnök, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának professzora. Nevéhez fűződik egy egyedi épületmodellező és épülettervező módszer, mellyel lehetővé válik az energiahatékony, null- és pluszenergia-mérleggel rendelkező épületek, települések tervezése és kivitelezése.

Az 1966-ban Budapesten született Merkely Béla Péter, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, egyebek mellett a nagyszámú és jelentős hányadban sikeres szívátültetés szervezeti és orvos-biológiai hátterének megteremtéséért kapta az elismerést. Tudományos munkáját rangos nemzetközi publikációk minősítik.

Ugyancsak Gábor Dénes-díjban részesült az 1967-ben Libanonban született Charaf Hassan villamosmérnök, mérnök-közgazdász. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense a mobilalkalmazások fejlesztésének nemzetközi szinten elismert alakja. Irányításával jött létre a BME-n mind a hazai, mind a nemzetközi környezetben is elismert Alkalmazott Informatika Csoport. Az ő kezdeményezésére indult útjára az Alkalmazott Informatika könyvsorozat.

Gábor Dénes-díjas lett az 1955-ben Kiskunhalason született Kazi Károly villamosmérnök, a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. ügyvezetője. A szakember 1993-ban csatlakozott a BHE Bonn Hungary Kft.-hez. Vezetése alatt a BHE a világpiacon is jól ismert high-tech céggé nőtte ki magát.

Gábor Dénes-díjban részesült az 1972-ben Sopronban született Mészáros Csaba villamosmérnök, az evopro Holding Zrt. elnök-tulajdonosa. Vasúti diagnosztikai innovációjukat 2014-ben Magyar Termék Nagydíjjal jutalmazták. Az elektromos hajtású, kompozit szerkezetű Modulo buszcsalád sorozatgyártását tervezik.

Gábor Dénes-díjat kapott az 1958-ban Kiskunhalason született Hangody László, az MTA tagja. A Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárának fő kutatási és fejlesztési területe a porcfelszínképzés és a minimál invazív ortopéd sebészet.

Szintén Gábor Dénes-díjas lett az 1974-ben Budapesten született Lacza Zsombor, a Lacerta Technologies GmbH ügyvezetője és kutatási igazgatója. A kutatóorvos nyolc szabadalmi bejelentést tett, és több terméket, prototípust dolgozott ki. 2007 és 2012 között a Semmelweis Innovációs Központot vezette.

A Gábor Dénes-életműdíj

Gábor Dénes-életműdíjban részesült az 1945-ben Deutsch-Krone-ban született Mesterházy Ákos agrármérnök, a szegedi Gabonakutató Közhasznú Kft. kutatóprofesszora. A gabonafélék betegség-ellenállóságának szakembere a toxintermelő gombabetegségeket kutatta 1970 óta.

Ugyancsak Gábor Dénes-életműdíjat vehetett át az 1938-ban Siklóson született Varjú György villamosmérnök, professor emeritus. Az 1961-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázó szakember a hazai autótranszformátoros vasúti táplálási rendszer egyik kidolgozója.

Az In Memoriam Gábor Dénes elismerést Ginsztler János gépészmérnök, a Magyar Mérnökakadémia ügyvezető elnöke vehette át. Az akadémikus a Novofer Alapítvány kuratóriumi tagjaként négy cikluson keresztül járult hozzá Gábor Dénes szellemi hagyatékának eredményes ápolásához.

Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban Várszegi Kristóf, a BME hallgatója részesült kézmozgatási szándék detektálását célzó programjáért.

Gábor Dénes (balra) 1971-ben átveszi a Nobel-díjat Károly Gusztáv svéd királytól

Gábor Dénes (Dennis Gabor) 1905-ben született Budapesten, és 1979-ben Londonban hunyt el. Villamosmérnök. A technikai megvalósítást mintegy húsz évvel megelőzve megalkotta a holográfia elméletét. 1964-től az MTA tiszteletbeli tagja, 1971-ben Nobel-díjat kapott.

 

 

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka