Inno-tér
2016. augusztus 10.

Akadémiák a nemzetközi kutatások mellett

A Magyar Tudományos Akadémia is csatlakozott az európai akadémiák kezdeményezéséhez – a tudományos szervezetek a nemzetközi kutatások kiemelkedő fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.


A közös nyilatkozathoz – amelyet a Euro­science Open Forum (ESOF) manchesteri rendezvénye alatt írtak alá – a Magyar Tudományos Akadémia mellett egyebek között a Brit Tudományos Akadémia (Royal Society) és 24 európai ország 30 tudományos intézménye csatlakozott. A támogatók között van Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Skócia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia és Wales tudományos szervezete. A kezdeményezés mottója „Science is Global” (a tudomány nemzetközi), és terjesztését tovább erősíti a közösségi médiában elindított #ScienceIsGlobal Twitter kampány is.

Az aláírók szerint a tudomány és a kutatás olyan érték, amit minden lehetséges eszközzel támogatni kell. Napjaink legsürgetőbb kihívásai egyúttal globális problémák is – a nemzetközi tudományos és kutatási együttműködések ugyanakkor számos olyan eszközt és tudást képesek előállítani, amelyekkel kezelhetjük ezeket a konfliktusokat. E cél érdekében az európai intézményeknek a legkiválóbb kutatókat kell magukhoz csábítaniuk. A kutatónak pedig képesnek kell lennie arra, hogy nemzetközi együttműködésben dolgozzon, és ha a feladat azt követeli, akkor egy másik intézményben kamatoztassa tudását. A kezdeményezéshez csatlakozó akadémiák támogatják a tudás, az ötletek cseréjét, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az ilyen együttműködéseket, kutatói mobilitást gyengítő akadályok károsak a tudomány számára, egyúttal valamennyi országnak felesleges költséget jelentenek. Az európai akadémiák együtt lépnek fel, s kérik a kormányok és intézmények segítségét, hogy a kontinens népeinek javát szolgáló tudományos, innovációs együttműködések a lehető leghatékonyabbak legyenek.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka