2019. június: orvostudomány, ökológia, jegyzet, fizika, lézer, anyagtudomány, tudomány, disszemináció, Nemzeti Agykutatási Program, innováció, építés, atomenergia, biztonságtechnika, élelmiszer, egyetem, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, közlekedés, megújuló energia, környezetvédelem, it, fenntarthatóság
Inno-tér
2018. május 29.

Adatvédelem a felhőben

Kihívás a vállalatoknak a felhőben tárolt ada­­tok védelme, a kibertámadások kezelé­sére tízből négy vállalat szakértőt kér fel – derül ki az Oracle és a KPMG LLP kiber­fenyegetésekről szóló jelentéséből.


Az elemzés globális felmérésen alapul, amelyet a két társaság Ausztrália, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Szingapúr magán- és közszférában tevékenykedő szervezeteinél 450 kiberbiztonsági és informatikai szakember bevonásával végzett.
Szuhai Gusztáv, az Oracle biztonsági megoldásokért felelős szakértője elmondta, hogy a magyar cégek, intézmények számára a tanulmány meg­állapításai fontos feladatokra mutatnak rá, hiszen abból jól látható, mire kell felkészülniük a közeljövőben.

A szakember szerint a magyar piacon is vannak már olyan cégek, amelyek felhős alkalmazások mellett döntenek, mert a legjobbat keresik, és a legjobb sokszor már csak felhőben elérhető. Bár a felhőbe költözést inkább az üzlet, mint az informatika vezérli, az informatikának képesnek kell lennie a biztonságos üzemeltetésre, a kockázatok kezelésére.

A jelentésből kiderült, hogy a megkérdezett szakemberek 90 százaléka érzékeny információként tekint a felhőben tárolt adatok több mint felére, amelyek védelme érdekében 97 százalékuk külön jóváhagyási szabályozásokat is bevezetett, ám ezek ellenére tízből nyolc szervezet mégis aggódik a munkavállalói együttműködés miatt.

A jelentés szerint a megkérdezettek csupán 14 százaléka képes hatékonyan elemezni és kezelni a biztonsági eseményekhez kapcsolódó adatok többségét, és 89 százalékuk számít arra, hogy vállalata a következő pénzügyi évtől többet költ majd kiberbiztonságra.•

 
Inno-tér
Innotéka