Inno-tér
2018. május 5.

A levegő minősége az életminőségünkről szól

A levegőminőség javításáról tanácskoztak áprilisban Szófiában az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgária meghívására a környezetvédelmi miniszterek.


A levegőminőségi kérdésekről tárgyaló uniós környezet­védelmi tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a gazdasági tevékenységből származó levegőszennyezés miatt erősíteni kell a különböző ágazatok és a kormányzati szintek közötti koordinációt. Európában többnyire a helyi és regionális hatóságok felelősek a levegőminőségi előírásoknak megfelelő intézkedések meghozataláért, ugyanakkor a nemzeti és az uniós politikáknak támogatniuk kell ezeket az intézményeket az erőfeszítéseikben, hangzott el a megbeszélésen.

Az úgynevezett ökodizájn irányelv hamarosan EU-szerte alkalmazandó követelményeket ad meg a szilárd tüzelésű berendezésekre a lehetséges környezeti hatások csökkentése érdekében, azonban ez nem közvetlen hatályú uniós jog­szabály, ezért az EU-tagállamok kormányainak gondos­kod­niuk kell annak átültetéséről. A magyar delegációt vezető Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára elmondta, az építési-bontási hulladékok lakossági égetésének megszüntetése érdekében a keletkezésüktől az ártalmatlanításukig betartandó szabályokat várhatóan rendeletben tervezi rög­zíteni a magyar kormány. Az előírások betartásával a képződő építési-bontási anyagok felhasználása szabályozott körülmények között valósulhat majd meg, így megszűnhet ille­gális égetésük, mondta Rácz András.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka