2018. október: jegyzet, portré, fizika, egyetem, disszemináció, tudomány, genomika, orvostudomány, neutronkutatás, gépipar, innováció, okostechnológia, energiagazdálkodás, it, építés, közlekedés, megújuló energia, zöldkörnyezet
Inno-tér
2018. október 6.

A kontaktlencse is veszélyes!

Körülbelül 45 millió amerikai használ kontaktlencsét, amelyektől különféleképpen szabadulnak meg. Minden ötödik a vécé- vagy a mosdólefolyóban végzi, és ennek következtében évente mintegy 20,4 tonna műanyag kerül ki a környezetbe.


Az Arizonai Állami Egyetem (ASU) kutatói elsőként készítettek országos felmérést az eldobható kontaktlencséket használók szokásairól; tizenhárom kontaktlencsemárkát vizsgáltak, amelyek kilenc különböző műanyag polimert tartalmaztak.

Eredményeikről Bostonban, az American Chemical Society (ACS) őszi konferenciáján számoltak be. Kimutatták, hogy a szennyvíztelepeken mikroméretűre szétesett lencsedarabok felgyülemlenek a szennyvíziszapban, amit rutinszerűen alkalmaznak talajkondicionálásra, ezzel makro- és mikroplasztik útvonalakat létesítenek a szárazföldi ökoszisztémákba való bejutáshoz. De a kontaktlencse-darabkák bekerülhetnek a felszíni vizekbe is a szennyvíztisztító telepi kezeléshez használt víz visszanyerésével. Ezek a fragmentumok átlátszóak, és ez megnehezíti a szennyvíztisztító telepen a megfigyelésüket, valamint a környezeti monitoringvizsgálatok során nem szűrik a kontaktlencsékben alkalmazott szokatlan műanyagokat − poli (metil-metakrilát), szilikonok és fluorpolimerek kombinációját −, emiatt az általuk okozott szennyezés mindeddig észrevétlen maradt.

A kutatók első lépésként azt javasolják: a gyártók tüntessék fel a csomagoláson, hogy a lencséket a kommunális szemétbe kell dobni. Hosszú távon viszont az hozna eredményt, ha olyan polimerekből álló lencséket gyártanának, amelyek a környezetbe ki­kerülve lebomlanak.•

 
Inno-tér
Innotéka