Inno-tér
2018. szeptember 5.

A fiatalok szívesen lesznek mérnökök

Többen jelentkeztek és jutottak be mérnök szakokra 2018-ban a hazai felsőoktatási intézményekbe mint tavaly. Az idei felvételik adatai azt támasztják alá, hogy évről évre – ha lassan is – növekszik az érdeklődés a műszaki és természettudo­mányok iránt a fiatalok körében.


Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke, Áb­rahám László úgy látja, hogy csak a megfelelő számú és képzettségű műszaki szakembergárda révén biztosítható, hogy hazánk továbbra is vonzó célpontja legyen a tudásalapú gazdasági befektetéseknek. Ehhez az kell, hogy folytatódjon a jelenlegi trend, és három-öt éven belül megháromszorozódjon a mérnökhallgatók száma.

Az elnök szerint biztató folyamatoknak vagyunk szem­tanúi, a növekvő hallgatószámok azt jelzik, hogy egyre több fiatal lát perspektívát ezen a területen, amit a másik oldalról visszaigazolnak a vállalatok vállalásai is. Számos hazai és multinacionális cég valósít meg olyan beruházást, amely jelentős mérnöki kapacitásokat köthet majd le a jövőben is.
A duális képzések elindulásával a felsőoktatás és a vállalati szféra között már erős, egymást segítő kapcsolatok jöttek létre, amelyek kiváló alapot is biztosítanak ahhoz, hogy a piaci elvárásoknak még inkább megfelelő diplomásokkal lehessen feltölteni a mérnöki pozíciókat országszerte már most és az elkövetkező években is.
A Szövetség tagvállalatai is több olyan projektet indítottak útjára az elmúlt években (például: mentorprogram, robotikaszakkör, nagyköveti rendszer, roadshow), amelyek közelebb hozzák a fiatalokhoz a műszaki tudományokat, érdeklődést ébresztenek bennük a mérnöki pálya iránt. Ennek a közös munkának az eredményei a beiratkozó elsőévesek számának növekedésében már vissza is köszönnek – emelte ki az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka