2019. október: jegyzet, portré, egészségipar, kémia, űrtevékenység, tudomány, orvostudomány, biológia, genomika, anyagtudomány, ipar 4.0, innováció, neutronkutatás, építés, urbanisztika, közlekedés, fenntarthatóság, atomenergia, energiagazdálkodás, megújuló energia, zöldkörnyezet, élelmiszer, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, biztonságtechnika, okostechnológia, mesterséges intelligencia, it
Inno-tér
2019. május 1.

A családi vállalkozások és az Ipar 4.0

A közel harmincezer családi vállalkozás a hazai gazdaság jelentős részét alkotja, a kis- és középvállalkozói szektor 58 százalékát teszi ki. Jellemzően a feldolgozó­ipar területén tevékenykednek, illetve tudományos-műszaki tevékenységet végeznek. A magyar családi vállalkozásoknak – a generációváltás mellett, hogy kielégítsék az egyre növekvő piaci igényeket – olyan kihívásokkal is meg kell küzdeniük, mint a digitalizáció és az Ipar 4.0 térhódítása.


A hazai vállalkozói szféra résztvevői számára az automatizáció lassan nem a versenyelőny megszerzésének eszköze, hanem a túlélés egyik feltétele a piacon.
Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) hihetetlen rugalmasságot és növekvő hatékonyságot képesek nyújtani nemcsak a nagy-, hanem a kisvállalkozásoknak is a belső logisztikai folyamataikban. Ezeket az egyedi, együttműködő robotokat az iparágak és az egészségügyi szektorok széles köre alkalmazza belső szállítási folyamataik automatizálására. Könnyen irányíthatóak – akár mobiltelefonnal vagy tablettel is –, a kifinomult szenzoroknak köszönhetően pedig az emberek és akadályok körül biztonságosan tudnak közlekedni. A fejlett mobil robotok új generációi gyorsan behozzák az árukat, a befektetés többnyire kevesebb mint egy év alatt megtérül.

„Az a meggyőződésem, hogy egy dolog A-ból B-be mozgatása nem ki­fejezetten értékes, ám kiadás” – véli Niels Jul Jacobsen, a Mobile Industrial Robots stratégiai igazgatója, aki szerint, ha sikerül automatizálni a szállít­mányozást, csökken a termelési költség, a gyártási hatékonyság pedig növekszik. Úgy véli, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek verseny­képesek akarnak maradni, az automatizáció jelenti a jövőt.•

 
Inno-tér
2019. október – Közlekedésfejlesztési különszám

2019. október – Közlekedésfejlesztési különszám

Hírlevél feliratkozás

Innotéka