2018. június: jegyzet, portré, tudomány, biztonságtechnika, kémia, atomenergia, innováció, környezetvédelem, energiagazdálkodás, urbanisztika, fenntarthatóság, okostechnológia, közlekedés, orvostudomány, genomika, mesterséges intelligencia, hulladékgazdálkodás, zöldkörnyezet, it
Inno-tér
2017. július 3.

5G Koalíció

A Digitális Jólét Programért felelős miniszter­elnöki biztos, Deutsch Tamás az Informatika a Társadalomért Egyesület által júniusban rendezett Információs Tár­sadalom Parlamentje című budapesti konferencián jelentette be az „5G-koalíció” megalakítását.


A koalíciót csaknem félszáz kormányzati, közigazgatási és iparági szereplő, kamara, egyetem, kutatóintézet, szakmai és társadalmi szervezet hozza létre, feladata pedig elsősorban az 5G fejlesztési stratégia kialakítása lesz, hogy az 5G szabvány várhatóan 2020-as bevezetésekor hazánk az elsők között élvezhesse annak előnyeit. Kiemelt cél, hogy a nemzetközi szabványok megteremtése után ez a jóval nagyobb felhasználási lehetőségeket kínáló technológia széles körben elérhető legyen, és ezzel Magyarország az 5G-fejlesztések egyik európai központjává válhat.

Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke (balra) és Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos (Forrás: Botár Gergely/kormany.hu)

Az internetet még nem használók motivációján és a szolgáltatások költségeinek csökkentésén párhuzamosan folyik a munka, ennek eszközeként a miniszterelnöki biztos megemlítette, hogy előbb 27-ről 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája, és bevezették a legalacsonyabb netes szolgáltatásnál is olcsóbb digitális jólét alapcsomagot.
A digitalizáció máris sikeres, hiszen a magyar háztartások 82 százaléka számára már elérhető a szupergyors, legalább 30 megabájtos letöltési sebességet kí-náló internet, ami az uniós átlagot meghaladó arány. Egy nemzetközi szakmai szervezet felmérései szerint a magyar mobilhálózatok a sebességük és a lefedettségük alapján a világ harmadik legjobbjának számí­tanak.•

 
Inno-tér
Innotéka