2012. február 5.

Szerző:
aargh

Pintér Művek • pintermuvek.hu

Újabb kihívások Pakson

„Ön adjon feladatot, mi megoldjuk: megtervezzük és kivitelezzük” – így foglalható össze tömören a Pintér Művek ars poeticája. Az 1978-ban alakult keceli magánvállalkozás a modernizálódó magyar gazdaság egyik példaértékű cége. Pintér József elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a cég irányításával Pakson négy új kamra épül az atomerőműből kikerülő fűtő­elemek tárolására szolgáló Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójához.


A Pintér Művek fő profilja ipari robotok, atom­erő­művi berendezések, speciális gépek, alkatrészek és célgépek, precíziós termékek előállítása, melyeket javarészt külföldön – Németországban, Franciaországban, Svájcban, Ausztriában, Mexikóban – értékesítik. A magánvállalkozás kiemelt beszállítója a Siemens cégnek, amelynek megbízásából Európában egyedülálló – 10–20 tonnás, 5–6 méter átmérőjű – gázturbinákat készítenek a gyárban, de a NATO-nak és a NASA-nak is teljesítettek már megbízást. Emellett kiemelt feladatként, immár húsz éve készítenek a Paksi Atomerőműnek a reaktorokhoz alkatrészeket, tehát már nagy gyakorlatuk van ebben a munkában. Széles alvállalkozói hálózatot tart fenn a cég, amely a központi üzemen kívül közel ezer embernek ad munkát.

Pintér József

„Amennyiben egy jól kvalifikált szakember kerül a látókörömbe, megpróbálok mindent megadni számára” – avat be a szakmai csapat kiválasztásának fontos szempontjába Pintér József.
A munkatársak háttértámogatása a Magyarországon egyedülállónak számító, néhány év múlva Kecel belvárosában felépülő négyszintes Pintér Ház, ahol a nem helyi szakemberek élvezhetik a lakások kényelmét. A cég tulajdonosa kiemelte azt is, hogy munkatársai bármilyen problémájukkal fordulhatnak hozzá, mindenben igyekszik segíteni. A vállalat nagy figyelmet fordít a magasan kvalifikált helyi szakemberek képzésére is, a környező szakmunkásképző intézményekben tanulók gyakorlati szakoktatását teszi lehetővé saját tanműhelyében.
Pintér József a cég jelenlegi törekvéseiről szólva úgy fogalmazott, mindig keresik a legújabb és legmodernebb eljárásokat, találmányokat, hiszen ezeknek a termékeknek a legmagasabb a piaci értékük. Az elmúlt években éppen ezért a cég az energiaiparra összpontosított. „Környezetünk védelmére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek nemcsak nálunk, de az egész világon – érvel a cégvezető, s hozzáfűzi: – a nukleáris ipar, a vízerőmű, a szélerőmű, a bioenergia szerepel a Pintér Művek kiemelt ágazatai között.” A vállalkozás elsősorban annak köszönheti sikereit, hogy nem ismernek lehetetlent, olyan munkát is elvállalnak, amire más nem képes. Saját találmányaik segítik elő a gyakorta egyedi gyártást igénylő termékek magas színvonalú előállítását.

A Pintér Művek több évtizedes munkakapcsolatot ápol a Paksi Atomerőművel. A legjelentősebb projektek közé a Radioaktív Hul­ladékokat Kezelő Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója technológiai fővállalkozói tevékenysége tartozik, mely felöleli a tervezéstől a komplett kivitelezésig, üzembe helyezésig tartó folyamatot. Ez különösen annak fényében kiemelkedő siker, hogy a fukusimai katasztrófa után kötelezővé tett stresszteszten az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatása szerint kiválóan vizsgázott az Átmeneti Tároló. A gyümölcsöző kapcsolat eredményeképpen a Pintér Művek irányításával négy új kamra épül az atomerőműből kikerülő fűtőelemek tárolására szolgáló Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójához, ahol jelenleg néhány híján hatezer elem található. Emellett többéves szerződés köti a céget mind az MVM PA Zrt.-hez, mind az MVM OVIT-hoz. Az Alstom Hungária Zrt. és a Siemens Erőműtechnika Kft. részére jelenleg is erőművi berendezéseket, turbinákat, illetve különféle alkatrészeket gyártanak és újítanak fel. Az Andritz Kft.-nek vízerőművekhez készített generátorok felújítását is végzik.

A cég első generátora (Szlovákia)

Pintér József a munka mellett is rendkívül sok időt és energiát szentel egy különös hobbijának, ez pedig a Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum és Haditechnikai Park, ahol négy egymástól független kiállítás látható. A több ezer katonai, harcászati eszközt bemutató múzeum leglátványosabb része a szabadtéri hadiipari bemutató: az érdeklődők a T–34-es harckocsiktól kezdve páncélozott harci járműveket, rakétakilövő állásokat, lokátorokat, föld-levegő, levegő-levegő rakétákat, MiG–15-ös, MiG–23-as, Szu–22-es, L–39-es repülőgépeket, csata- és csapatszállító helikoptereket, valamint a megszűnt folyami flottilla hajóinak különféle típusait tekinthetik meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka