2018. november 9.

Szerző:
S. I. K.

Új növekedési területek a régióban

A kelet-közép-európai régió erősségei és versenyelőnyei jól ismertek már a befektetők számára. Új tényező, hogy egyértelmű hangsúlyeltolódás van a költséghatékonyság irányából a minőség és a tudás­alapú működés felé a régió gazdaságának összes ágazatában. Hogyan változik a bérlői struktúra? Mutat-e némi lassulást a szolgáltató központok növekedése? Milyenek a jogi és pénzügyi rendszerek a nyugat-európaiakkal összehasonlítva? Ezt mérte fel a Skanska, a CBRE, a Dentons és a PwC közös, Kelet-közép-európai befektetési körkép 2018: Új növekedési területek című kiadványa.


A 2004-es bővítés óta Kelet-Közép-Európa az Európai Unió leggyorsabban növekedő régiója, 2018 első fél évében az EU-átlag duplájának megfelelő, 4,2 százalékos növekedési ütemmel. A be­fektetési tevékenység is igen aktív. 2018-ban közel 5,8 milliárd eurót fektetnek majd be a kelet-közép-európai irodapiacon.

A teljes ingatlanbefektetési volumen a fő kelet-közép-európai helyszíneken (millió euró)

A régióba a világ minden tájáról – Észak-Amerika, Nyugat-Európa, Izrael és Dél-Afrika – érkeznek a befektetők. Kelet-Közép-Európa a kereskedelmi ingatlanszektor számára jó néhány éve kulcsfontosságú célpont. Az ingatlanpiaccal foglalkozó szakértők előrejelzése szerint az idei év befektetéseinek teljes összege meg­haladhatja a 12 milliárd eurót.

A kelet-közép-európai régióban befektetők származási hely szerint (2018. első fél év)

A régió napjainkban már érett piacnak számít mind gazdasági, mind jogi értelemben. Az adókulcsok és egyéb költségek ma már összehasonlíthatók a nyugati előírásokkal. A jogi szabályozottsága megegyező szintű biztonságot nyújt, és a Németországból, Hollandiából vagy más országokból érkező befektetőknek is elfogadható. A tranzakciós költségek versenyképesek vagy még kedvezőbbek, mint az érett piacokon, és sok szempontból kínál igen előnyös feltételeket, így például az ingatlan-adásvételi vagy a társasági adók terén.
Ugyanakkor Kelet-Közép-Európa nagyon fontos üz­leti átalakuláson megy keresztül: a versenyképes béreken alapuló gazdasági növekedésből a tudásalapú növekedés irányába. Ez az előremutató folyamat jól érzékelhető a szakképzett munkaerő iránti keresletben is. A magas szintű szaktudást igénylő munkahelyek száma gyorsan nő, ugyanakkor az alacsonyabb képzettséggel betölthető állások száma stagnál. A régió munkaerő-ellátó jellege folyamatosan alakul át külföldi dolgozókat idevonzó régióvá. Végül a munkaerőpiac aszerint is változik, ahogy a demográfiai és társadalmi trendeknek köszönhetően nő a modern munkahelyek iránti igény.
A munkaerőpiaci változások a magas képzettségű dolgozók iránti megnövekedett keresletet eredményez­tek. A tehetségek iránti kiélezett küzdelemben az iro­dai környezet minősége kiemelt versenyelőny lett. A mo­dern irodák iránti kereslet igen erős Kelet-Közép-Európában, 2018 első fél évében a régió legfontosabb városaiban körülbelül 700 ezer négyzetméter volt a nettó abszorpció, vagyis a piaci felszívás. Az erős kereslet egyben erős fejlesztési tevékenységet is jelent. A következő három évben hatmillió négyzetméter új irodaterületet adnak át, amivel együtt a régió teljes modern irodaállománya 21,1 millió négyzetméter lesz. Ez évi 9 százalékos növekedést jelent.

Ezzel egy időben a keresleti struktúrája egyre összetettebb lesz. Közel két évtizedig a régió leggyorsabban nö­vekvő és fejlődő ágazata, a szolgáltató központok voltak a legnagyobb bérlők. Az ágazat növekedési üteme továbbra is emelkedni fog a közeljövőben. Ugyanakkor közintézmények is megkezdték székhelyeik költözteté­sét korszerű irodaházakba, és a helyi vállalkozások is nagyobb irodaterületeket foglalnak el.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka