2013. július 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Tizennégy nyertes a Lendület programban

Tizennégy újabb tehetséges kutató alakíthat önálló kutatócsoportot a Lendület pályázatnak köszönhetően – öt kutatóorvos, három kémikus, két fizikus, két közgazdász, egy matematikus, illetve egy biológus dolgozhat hazai viszonyok között kiemelkedően jó körülmények között. A legfiatalabb nyertes csupán 31 esztendős, a legidősebb 45 éves. Egy kutató az Egyesült Államokból, egy Kana­dából, egy pedig Nagy-Britanniából tér haza. A Lendület keretében nyolcan a Magyar Tudományos Akadémia valamely kutatóközpontjában vagy kutatóintézetében, hatan pedig hazai egyetemen dolgoznak majd.


Az MTA immár ötödik alkalommal hirdette meg Lendület programját. A Pálinkás József akadémiai elnök által 2009-ben indított pályázati modell a kutatói életpályát, a kutatóműhelyek kialakítását, a nemzetközileg is versenyképes kutatási témák kiválasztását és összekapcsolását, valamint a befogadó kutatóintézeti környezet fejlesztését hozza „lendületbe”.

A 2013-as pályázati felhívásra két kategóriában – önálló kutatói pályát kezdők, illetve sikeres önálló kutatói pályát folytatók – lehetett jelentkezni. A 105 pályázó közül idén tizennégy fiatal tudós alakíthat az első évre biztosított 633,7 millió forintos akadémiai támogatásból önálló csoportot – a nyertesek között azonban egyetlen nő sincs. 2013 nyarától a korábban megalapítottakkal együtt már 79 Lendület-kutatócsoport folytathat nemzetközileg is számottevő eredményeket ígérő kutatásokat. A nyertesek neveinek ismertetésekor Pálinkás József arra is kitért, hogy nagyobb mobilitást vár el a kutatóktól. Azt kérte, merjenek intézményt váltani, mert az új helyeken új impulzusok érhetik őket.

2009-ben az Akadémia maga teremtette elő a program anyagi keretét jelentő 214 millió forintot, ahogy a 2010-es év 523 millió forintja is az MTA-tól érkezett. 2011-ben már a költségvetésből is jött támogatás, ami azt jelentette, hogy abban az esztendőben 1,09 milliárd forintot fordíthattak ilyen célra. Tavaly a csoportok működésére 2,4 milliárd forint jutott, idén már 3,05 milliárd forint a teljes keret.

Az önálló kutatói pályát folytatók közül a Torontói Egyetemről hazatérő Szegedy Balázs matematikus az emberi agyhoz, az internethez, a szociális hálózatokhoz hasonló, nagyon nagy struktúrák statisztikai elemzéséhez szükséges matematikai eszközök kidolgozását tűzte ki célul. Mócsai Attila kutatóorvos korábban nem látott részletességgel kívánja feltárni a gyulladásos betegségek kialakulásának mechanizmusát, emellett új gyógyszerfejlesztési célpontok azonosítását is reméli. Kállay Mihály kémikus kutatásainak célja olyan, a jelenleginél kisebb számításigényű modellek kifejlesztése, amelyek – a sokszor pontatlan elméleti eredményekkel szemben – a kísérleti adatokhoz mérhető paraméterekkel szolgálnak a nagyméretű molekulák egyes kémiai tulajdonságairól. Katona István neurobiológus az agysejtek aktivitását irányító jelpályák molekuláris alkotóelemeit vizsgálja. Reményi Attila biológus a rákos és gyulladásos folyamatok kialakulásában meghatározó szerepet játszó, úgynevezett molekuláris kötőfelszínek feltárására vállalkozik. Vankó György kémiai fizikus ultragyors lézer- és röntgenspektroszkópiákkal, illetve elméleti modellezéssel kívánja felderíteni az elektronszerkezet és a működés kapcsolatát molekuláris rendszerekben. Gyurcsányi E. Róbert kémikus célja olyan új kémiai nanoszenzorok fejlesztése, amelyek vírusok, fehérjék, nukleinsavak és ionok rendkívül érzékeny és költséghatékony diagnosztikai célú meghatározását teszik lehetővé.

A fiatal kutatók között nyertes Berényi Antal neurofiziológus a világon először fogja az idegaktivitást regisztráló legmodernebb eljárásokat és a térben fókuszált, az agyi ideghálózatokat a koponyán kívülről érkező elektromos impulzusokkal időzítetten ingerlő (TES) eljárást az epilepsziás rohamok evolúciójának vizsgálatában alkalmazni. Varga Dezső fizikus új típusú, gáztöltésű részecskedetektorok kifejlesztését tervezi. Maurovich Horvát Pál kardiológus a koszorúerekben kialakuló, nagy kockázatú, olykor közvetlen életveszélyt jelentő lerakódások korai felismerését szeretné elérni. Muraközy Balázs közgazdász a Kaliforniai Egyetemről hazatérve a vállalati stratégiákat és versenyképességet vizsgáló csoportot alakít. Kele Péter kémikus olcsó, hatékony és könnyen hozzáférhető fluoreszcens jelzővegyületek kifejlesztését tervezi. Patócs Attila Balázs orvos a hormonrendszert és az endokrin mirigyeket érintő, örökletes daganatos megbetegedések esetében pontosabb diagnózis és prognózis felállítására vállalkozik. A nagy-britanniai Hull Egyetemről hazatérő Varju Márton jogász hazánk közpolitikai lehetőségeit vizsgálja az Európa Unió jogrendszerének keretei között.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka