Tíz éve az innováció szolgálatában

A 2004 és 2007 között konzorciális formában, majd 2008-tól különböző formában, de önálló jogi személyiségként működő Regionális Innovációs Ügynökségek (RIÜ-k) létrehozásának célja az volt, hogy megalakuljanak olyan „kritikus tömeggel” (szellemi tőke, infrastruktúra stb.) rendelkező innovációs szervezetek, amelyek alkalmasak a térségi innovációs tevékenységek szervezésére, koordinálására, a régióbeli törekvések nemzeti és nemzetközi keretekbe való eljuttatására, valamint a tágabb innovációs tér lehetőségeinek a régióban való megjelenítésére.


Mindegyik RIÜ-re igaz, hogy koordinátor és hídképző intézményként aktív részesei a regionális innovációs intézményrendszerek és hálózataik működtetésének.

A RIÜ-k legfontosabb feladatai

  • Innovatív vállalkozások fejlődésének támogatása
  • Ötletek feltárása és generálása
  • Kutató-fejlesztő kapacitások ismerete és közvetítése
  • Stratégiai tervezés (RIS, S3)
  • Kreativitás fejlesztése
  • Hálózatosodás szervezése
  • Hazai és nemzetközi kapcsolatépítés
  • Új innovációs modellek kidolgozása
  • Szellemi tulajdonvédelem
  • Pályázati, befektetői kapcsolatok közvetítése
  • Innovációs információ gyűjtése és szolgáltatások kialakítása

A RIÜ-k tevékenységének eredményei

A RIÜ-k eddigi eredményei alapján elmondható, hogy gazdaságfejlesztési szerepük, hozzájárulásuk a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs potenciál javításához megkérdőjelezhetetlen. A gazdasági potenciál javításához a RIÜ-k az elmúlt tíz évben az alábbi eredményekkel járultak hozzá:

  • Közel 25 milliárd forint fejlesztési forrás megszerzésében segítettek
  • Több tucat nemzetközi innovációs projekt megvalósítása több száz európai partnerrel
  • Jelenleg is száz feletti startup vállalkozással foglalkozik a hálózat
  • Közel 50 fős nemzeti hálózat
  • Több mint 500 innovációs projekt
  • Több ezer ügyfél és partner
  • Innovációs díjak, kiállítások, versenyek meghonosítása

Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség

A Pannon Novum jelenleg közel 30 startup ügyféllel dolgozik együtt, nyolc munkatárssal, a régió mindhárom megyéjében egy-egy irodával. Az országos Huninno verseny és a Mérnök Színház előadás és roadshow egyik kezdeményezője, több díj tulajdonosa. Nemzetközi együttműködések keretében – bár az ügynökség iparágsemleges – tapasztalatokat és partnereket tudhat magáénak egyebek között a járműipar és elektromos közlekedés, a felhő alapú szolgáltatások és az innovatív munkaerő-piaci megoldások területén is.
Magyar Dániel ügyvezető szerint kitörési pont lehet a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív kisvállalkozások kiemelt támogatása hazánkban, arra helyezik a hangsúlyt, hogy a három nyugat-dunántúli megyében minél több ilyen vállalkozás létrejöttét, megerősítését segítsék. (pannonnovum.hu)

Innova Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

Az Innova csapata évek óta sikeresen szerepel az Európai Unió innovációs pályázatain, és igyekszik tapasztalataival és kialakult partnerkapcsolataival is gazdagítani a térség szereplőit. Részt vettek a többi között az Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) kialakításában, a 600 fős WIRE konferencia megszervezésében, a Kaleidoszkóp rendszer töltésében. Nemzetközi pályázataik széles kört fednek le, az egészségipartól kezdve az IT fejlesztéseken keresztül a kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzéseken alapuló eszközbeszerzésekig.
Gregán Orsolya ügyvezető a jövőben kiemelt figyelmet kíván fordítani a triple-helix típusú együttműködésekre, hiszen a meglévő kutatóhelyek és a vállalkozások igényeinek és potenciáljának ismerete alapot adhat a térségi fejlesztések megvalósításához is. (innova.eszakalfold.hu)

Norria Nonprofit Kft.

A Norria Nonprofit Kft. életre hívásának legfőbb célja, hogy elősegítse az Észak-magyarországi régió tudásrégióvá válását, és tevékenyen hozzájáruljon ahhoz, hogy a gazdaságfejlesztés motorja az innováció legyen. Az ügynökség a regionális, nemzeti és nemzetközi innovációs rendszerben való aktív szerepvállalásával járul hozzá a K+F+I potenciál növeléséhez, támogatja a vállalkozások és azok hálózatainak sikeres innovatív tevékenységét, továbbá elősegíti a régió fenntartható fejlődését. Az ügynökség több hazai és nemzetközi szervezet mellett tagja a magyarországi regionális innovációs ügynökségek (Huninno) hálózatának is. A Norria hangsúlyosabbá kívánja tenni a szakmai támogató tevékenységelemeket, ezáltal erősítve és kialakítva az innovációs szolgáltató, tanácsadó típusú funkciókat, adott esetben üzleti alapon biztosítva és nyújtva ezeket. (norria.hu)

Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség tevékenysége kiterjed a kis- és középvállalkozások számára nyújtott értéknövelt szolgáltatásokra, a technológiai transzfer hálózatok szervezésére, K+F+I projektek fejlesztésére, ötletek értékelésére és az innováció népszerűsítésére. A társaság két nemzetközi kiválósági minősítéssel rendelkezik, ezek a European Cluster Excellence Bronze, illetve az EFQM C2E minősítés. A kreativitás mint minőségpolitikai elem azt jelenti számukra, hogy szolgáltatási elemeik kombinálásával igyekeznek megfelelni partnereik mindig változó, egyedi beavatkozásokat igénylő igényeinek. Végül az egyediség az innovációs lánc egészét lefedő szolgáltatási portfóliót és hálózatszervezési szerepet jelent, amellyel a régióban egyedüli szervezetként segítik a piacképes ötletek megvalósulását. (kdriu.hu)

Innoreg Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség

A közhasznú egyesületként működő ügynökség tagjai innovációs szervezetek és magánszemélyek.
Az egyik legfontosabb tevékenységük az Ideal-Ist projektben való részvételük (ideal-ist.eu), mely nemzetközi ICT (Information and Communication Technology) hálózatot működtet több mint 70 ICT nemzeti partnerrel. Kínálatuk: nagy tapasztalat a pályázatírásban és projektmenedzsmentben, 1996 óta szerzett tapasztalatok az EU keretprogramokban, partnerkereső eszköz, az ötletgazdát segítő nemzetközi csapat, információs szolgáltatások, partnerkereső rendezvények. Régiójuk leghátrányosabb helyzetű térségei számára a low-tech tevékenységben is rengeteg innovációs lehetőség van: ez inkább tudatosság, szervezés és kapcsolatok kérdése, mindez azonban sok ember számára teremthet munkalehetőséget. (innoreg.hu)

Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség

A Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ) széles körű eszköztárával és kiterjedt kapcsolati tőkéjével közel tíz éve támogatja és ösztönzi a régió innovációban érdekelt szereplőit. Partnereivel közösen meghirdetett képzési portfóliójában az innovációs menedzsment-, klasztermenedzsment- és az iparjogvédelmi ismeretek oktatása is szerepel. Eddig több mint 150 szakember innovációs profilú továbbképzéséhez járultak hozzá. Máig közel 2200 fő vett részt a regionális és országos jelentőségű eseményeiken. Az ügynökség közel ötven hazai és nemzetközi projekt előkészítését és megvalósítását támogatta szolgáltatásaival, emellett az utóbbi öt évben hét sikeres nemzetközi projektet bonyolított le, ennek során 18 ország 63 partnerszervezetével alakított ki munkakapcsolatot. A DDRIÜ három klaszter tagja. (ddriu.hu)

Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség

A Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség alapítása óta formálója az országos és régiós K+F+I ökoszisztémának. Maróti Péter igazgató és szakértő kollégái az ügynökség több száz partnerének nyújtanak magas szintű, szellemitulajdon-orientált innovációs szolgáltatást, amely által több milliárd forint hazai és uniós forráshoz segítik őket. Szolgáltatásai között megtalálhatók egyebek között szellemi tulajdon­védelmi, innovációmenedzsment, hazai és uniós pályázati menedzsment és a kifejezetten induló startup projektek számára kifejlesztett mentori, tanácsadói, képzési szolgáltatások. Véleményező, stratégiaalkotó tevékenységét régiós, országos és határ menti együttműködési stratégiák megalkotása fémjelzi. Az ügynökség támogatja és részt vesz a régiós innovációs és kutatás-fejlesztést előmozdító kezdeményezésekben, így alapítóként közreműködik az évente kiosztásra kerülő Dél-alföldi Innovációs Díj kuratóriumában. (darinno.hu)


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka