Szívből jövő üzenet

„Nem szerettünk volna kimaradni a 21. század technológiai fejlődéséből, ezért is tettük le a voksunkat a névjegykártya-méretű EKG-mérő készülék mellett” – mondta termékválasztásukról Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója. A magyar fejlesztésű orvostechnikai eszköz előre jelzi a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát.


Farkas József
A Sanatmetal Kft. eredetileg baleseti és fogászati implantátumokat, csípő- és térdprotéziseket gyárt. Milyen érvek döntöttek egy egészen más profilú termék piacra vezetése mellett?

– A céget a szakma Európa top 40 orvostechnikai gyártója között tartja számon, azonban a piaci pozícióink megőrzéséhez elengedhetetlen a folyamatos fejlődés. Már jó ideje kerestük azt az egészségügyi terméket, amelynek segítségével egy újabb divíziót építettünk fel, és ezáltal a Sanatmetal több lábon állhat. A másik szempont a 4. ipari forradalom térnyerése volt. Napjainkban minden eszköznek egyre nagyobb jelentősége lesz, hogy képes-e üzenetet küldeni felhasználója számára, és ebből a folyamatból nem szerettünk volna kimaradni. Minden jel arra mutat, hogy a közeljövőben a fémimplantátumok is képesek lesznek jelzéseket adni, ha komplikációt érez, például szövődmények lépnek fel az emberi testben. Természetesen a magyar találmány felkarolása előtt komoly kutatómunkát végeztünk, hogy létezik-e ehhez hasonló műszer, azonban még az amerikai piacokon is csak olyan termékkel találkoztunk, amely rögzíti ugyan az EKG-görbét, ám később mindezt még el kell vinni egy kardiológushoz, aki kiértékeli.

Egészen pontosan mire képes a WIWE?

– A WIWE mögött többéves kutatómunka áll, amelyet dr. Kozmann György egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, az MTA doktora, prof. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár és munkatársai végeztek. Maga az eszköz két részből áll: egy könnyen hordozható, mindössze 40 grammos mérőműszerből és egy okostelefonhoz vagy tablethez kapcsolható ingyenes applikációból. Az intelligens készülék 60 másodperc alatt EKG-t mér, az applikáció pedig megjeleníti az EKG-görbét, felismeri a pitvarfibrillációt, valamint a kamrai heterogenitás kóros mértékét, ami miatt a hirtelen szívhalál bekövetkezhet. A mért eredmények kiértékelve,
a kockázati szintek megjelölésével jelennek meg a kijelölt készülék kép­ernyőjén, és egy kattintással e-mailben továbbíthatók az orvosnak.
A WIWE ezenkívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust is, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalória­számláló. A termék szlogenje ezek után nem véletlenül lett a „szívből jövő üzenet”.

A készüléket a Magyar Tudományos Akadémián novemberben mutatták be az érdeklődő újságíróknak, akik élesben is kipróbáhatták

Sajnos Magyarország a kiemelten veszélyez­tetett országok közé tartozik, a becsült adatok szerint nálunk jelenleg évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és mintegy 12 ezer ember veszíti életét agyi ér­katasztrófa következtében. Az esetek harmadában a stroke közvetlen kiváltó oka az úgynevezett pitvarfibrilláció, amely ezzel a készülékkel felismerhető.

A WIWE fő funkciói: EKG-mérés, stroke és hirtelen szívhalál rizikóbecslés, vér­oxigén­szint-mérés és lépés­számlálás
Mire volt szükség ahhoz, hogy piacra tudjanak lépni november végén a termékkel?

– Az egészségügyi termékek jóval szigorúbb elbírálás alá esnek, mint az elektronikai iparcikkek, így a WIWE – közel két évig tartó fejlesztést követően – rendkívül komoly procedúra után kapta meg a szükséges engedélyeket. Egyebek között az algoritmus problémafelismerő képességét is vizsgálták, és az eredmények rendkívül meggyőzőek voltak, ugyanis a felvett tízezer EKG-görbe alapján 98,6 százalékos arányt értünk el. Nemcsak a találmány magyar, de nagy figyelmet fordítottunk arra is, hogy a termék gyártása is itthon valósuljon meg, így a dizájn, a szoftver betöltése, a szerelés és a csomagolás egyaránt hazai vállalkozások közös sikerét jelzi.

WIWE összeszerelő sor

A diagnosztikai eszközt néhány hete használja már Majoros Péter (Majka) is, és az érdeklődés már a határokon átívelő: érkezett megrendelés Szlovákiából és Csehországból, és nemrég Brazíliából utazott egy delegáció hozzánk a termék miatt. A WIWE itthon webshopon keresztül, és hamarosan az iCenter és iStyle üzletekben, valamint a kiemelt WIWE üzletekben lesz kapható, de tervezzük további disztribúciós partnerek, háziorvosok és más egészségügyi szervezetek bevonását is, hogy a készülék minél szélesebb körben elérhető legyen a potenciális használók számára.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka