2012. december 4.

Szerző:
B. Szabó Edina

SMS veszély

Egy, a Kaspersky Lab által közzétett tanulmány szerint a rosszindulatú programok legnépszerűbb célpontja az okostelefonokon futó Android rendszer. Ráadásul a legnépszerűbb mobilokat támadó kár­tevők több mint fele SMS-ben érkező trójai.


Az Android verziók közül a legveszélyeztetettebb az Android 2.3.6-os verziója, a Gingerbread, valamint a 4.0.4-es kiadás, az Ice Cream Sandwich (ICS). A Gingerbreadnél blokkolták a kártékony programok telepítésére tett kísérletek 28 százalékát, míg a második leggyakoribb verzió, az ICS esetében 22 százalékos volt a támadások aránya.
Andis Steinmanis, a Kaspersky Lab ügyvezető igazgatója ezt azzal magyarázta, hogy az Android piaci szegmentációja miatt még mindig a Gingerbread a legnépszerűbb platform. Ez persze azzal is jár, hogy a bűnözők erre nagyobb figyelmet fordítanak… Az Ice Cream Sandwich népszerűsége az egyszerűbb internethasználatában rejlik; az aktív felhasználók, mobiljukról böngészve, könnyebben tévednek rosszindulatú webhelyekre.

Emellett az okostelefonokat célzó kártékony programok több mint fele SMS-ben érkezett, trójai formájában. A leg­elterjedtebb kártevőnek az OpFake család bizonyult. Az in­nen származó programok OperaMininek – amely szintén egy mobilos böngésző – álcázzák magukat.
Az észlelt rosszindulatú programok ötöde már a Plangton családból származott. Ezek a trójaiak telepítésük után szol­gáltatási adatokat gyűjtenek a telefonról, majd elküldik a parancs szerverre, és várják a külső utasításokat. Képesek például a háttérben megváltoztatni a könyvjelzőket és a kez­dőlapot. Ez első hallásra nem tűnik annyira veszélyesnek, de ha olyan változást észlelünk, aminek beállítására nem emlékszünk, kezdjünk el gyanakodni. A rangsorban a harmadik helyet a FakeInst család foglalta el, amelynek tagjai népszerű programok telepítőjének adják ki magukat, igen nehezen észrevehetően. A kártevők e két típusa legtöbbször úgynevezett alternatív alkalmazás áruházakon keresztül terjed, amelyeket szintén a cyberbűnözők hoznak létre.
Az egyik biztos védekezés ellenük ezek blokkolása, vagyis csak az Android kínálta alkalmazások és azok – akár kézi – frissítésének engedélyezése. •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka