2017. július 4.

Szerző:
Szegedi Imre

Régió, tudomány, központ

Magyarország, illetve Budapest legyen a kelet-közép-európai régió tudományos-innovációs központja – erről beszélt a minap a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a miniszterelnök. Nem légből kapott a felvetés, hiszen jól szerepelünk az uniós pályázatokon, kiemelkedőek regionális eredményeink, kutatóink majd minden évben a legnagyobb presztízsű elismerések díjazottjai között szerepelnek. Ezekre is építve, reális cél lehet a központi szerep elnyerése.

Ami szépen hangzik, de az eddigi eredmények nem elegen­dőek. Például sokkal több kiemelkedő külföldi oktatót és kutatót kellene Magyarországra hívni. Érdemes, mert a külföldi diákokat a kiemelkedő oktatók jelenléte is vonzaná. Ha sokan jönnek, több lesz a bevétel, lesz miből megfizetni a nemzetközi kiválóságokat. Ráadásul a magyar hallgatók is jól járnának.
A legkiválóbban teljesítő professzoroknak kiemelkedő fizetést kellene adni, ami növelné az itthon tartó erőt. Persze nemcsak a kiváló oktatókat, hanem a kiváló diákokat is itthon kellene tartani – sokan ugyanis már az érettségi után elmennek. Esetükben nagy a valószínűsége, hogy élő kapcsolatok híján eltűnhetnek a magyar tudomány színpadáról.
A régiós központi státuszhoz tehát több pénzt kellene biztosítani a felsőoktatásnak, a K+F szektornak; ezen a területen sem ártana egy stabil életpályamodell kialakítása, újabb infrastrukturális beruházások és a meglévők magas szintű működtetése. A hírek szerint a miniszterelnök nyitott volt a felvetésre.
A megvalósítás összességében nem kerülne annyiba, mint amennyit nyernénk vele.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka