2015. december 2.

Szerző:
Szegedi Imre

Pénzt a kutatóknak!

„A kutatás-fejlesztés támogatására most pénz van elég, ötletből és emberből viszont hiány van” – ez a meghökkentő mondat is elhangzott az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol Pálinkás József akadémikust, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnökét kérdezték.

Először nem hittem a fülemnek, mert a hosszú szűk esztendők után valóban hihetetlennek tűnik, hogy a hazai kutatás-fejlesztésben több a pénz, mint amennyi a hasznosításra érdemes ötlet, illetve ötletelő szakember. Eddig fordított volt a helyzet. Ötletünk és szakemberünk volt, csak éppen pénz nem akadt az elgondolások megvalósítására. Emiatt az ötletgazda ötletével együtt gyakran külföldre vándorolt. A fiatalok visszacsábítására éppen Pálinkás József dolgozta ki a Lendület Programot, amely sikeres, de mintha nem lenne elég. Erre utal az a kitétele, hogy elkerülhetetlen a kutatói-akadémiai-fejlesztői-egyetemi szférában dolgozók bérének emelése. Az érintettek ezzel mélységesen egyetértenek. Az elnök jelezte, hogy a kutatói bérek megemelésére lehetőleg már 2016-ban, 2017-ben szükség lesz azért, hogy a legkiválóbb szakemberek itthon maradjanak. Mert jelentős emberhiány van, mert sok kiváló ember elment Magyarországról. A legtehetségesebb kutatókat mi mással, mint megfelelő fizetéssel lehet és kell itthon tartani. Ha az ötven legkiválóbb magyar kutató bére kétszer annyi, mint az átlag vagy a többi hasonló beosztásúé, az ellen senki sem szólhat. Azonban ha nem a legjobbakat választották ki, akkor mindenki összefonódásokról fog beszélni. Ha átlátható és világos a rendszer, a döntéseket a többség elfogadja.

Az interjú másik üzenete a vidéknek szólt. Az ott dolgozó kutatók életét javíthatja, hogy hússzor annyi kutatás-fejlesztési, innovációs támogatás mehet az úgynevezett konvergenciarégiókba, azaz a Buda­pesten kívüli területekre, mint a központi régióba. Ez a többletpénz minden bizonnyal megerősíti a jelentős kutatóbázisokkal rendelkező egyetemeket. A fellendülést a vállalatok is észreveszik. A figyelemfelkeltést segíti, hogy ötvenmilliárd forintot lehet fordítani a vállalatok és akadémiai intézetek, egyetemek közti együttműködések támogatására, illetve további ötvenmilliárdot vállalatok kutatás-fejlesztési kapacitá­sainak bővítésére – abban az esetben, ha a beruházások vidékre mennek. Az NKFI Hivatal elnöke arról a célról is beszélt, hogy a rendelkezésre álló forrásokat úgy használjuk fel, hogy a lehető legnagyobb eredményt érjük el.

Pálinkás József az Akadémia elnökeként keresztülvitte elképzeléseit. Új hivatalában ugyanolyan világosan látja a problémákat, miként korábbi helyén. A jelen és a múlt között azonban óriási a különbség. Korábban pénzt kellett kérnie elképzelései megvalósításához, most rendelkezésére állnak a források.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka