Neuropeptid-kutatás

A „Neuropeptid-közvetített neurális, vaszkuláris és immunmechanizmusok komplex vizsgálata” címmel megvalósuló, TÁMOP-4.2.2.A.-11/1/KONV-2012-0024 pályázat zárásához érkeztünk.


A molekularis farmakologiai kutatocsoport

A pályázat indulásakor célul tűztük ki a gyulladással, fájdalommal, degeneratív és kóros érszabályozási folyamatokkal járó betegségek kórélettani mechanizmusainak felderítését. E kutatómunkák azért indokoltak és időszerűek, mert e népbetegségek egy részének a kezelésére nincs hatékony terápiás eszköz, vagy a jelenlegi gyógyszerek a súlyos mellékhatások miatt nem jelentenek tartós megoldást. Ezekben a krónikus betegségekben az ideg-immun interakciók szerepének, az érzőideg-végződésekből felszabaduló peptid szerkezetű jelátvivő molekulák hatásait térképeztük fel, eredményeink hozzájárultak új gyógyszerfejlesztési célpontok azonosításához. Kutatócsoportunk vizsgálja az akut és krónikus ízületi gyulladást, légúti, bőr- és bélgyulladást komplex mechanizmus- és betegség­modellekben. Vizsgáljuk a migrén és a krónikus neuropátia folyamatait az ezeknek megfelelő állat­kísérletes modellekben. Ezek mellett az in vivo modellek mellett a molekuláris biológiai vizsgálatoktól kezdve a sejtes vizsgálatokon át a különféle szervpreparátumokon végzett vizsgálatok elvégzésével célunk e kórfolyamatok megértése és intenzitá­sának komplex megítélése, valamint új gyógyszerjelölt molekulák preklinikai hatástani vizsgálata.

A laboratórium

A pályázat két éve alatt számos új, lehetséges gyógyszercélpontot azonosítottunk. Bizonyítottuk, hogy a hipofízis adenilát-cikláz aktiváló polipeptid (PACAP) nevű neuropeptid jelentős szerepet játszik az ízületi gyulladás és a migrén kialakulásában, valamint hogy a neurokinin 1 (NK1) receptor gátlása jótékony hatású lehet bélgyulladásban. Új állatkísérletes modellt állí­tottunk fel komplex regionális fájdalom szindróma vizsgálatára. A kapszaicin-érzékeny érzőidegek fontos szabályozó szere­péről számoltunk be számos gyulladás- és fájdalommodellben, továbbá leírtuk, hogy a legújabban felfedezett hemokinin-1 a tüdőben gyulladásos sejtek aktivitását növeli. Igazoltuk egy másik neuropeptid, a szomatosztatin protektív sze­repét szisztémás gyulladás állat­mo­delljében és klinikai mintákban egyaránt.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka