2012. május 3.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem • bme.hu

Nanobörze – műegyetemi innovációk ipari hasznosítása

A modern technika eszközeivel lehetővé vált a nanoméretű anyagok, a nanométeres nagyságrendben lejátszódó folyamatok feltérképezése, új távlatokat nyitva az alap- és alkalmazott kutatásoknak, valamint az ipari hasznosulásnak.


A nanotechnológia, a nanoanyagok felhasználása számos területen jelentős előnyökkel kecsegtet a korábbi mik­ro­technológiákkal szemben, a nanoanyagok felhasználásával például nagyságrendekkel érzékenyebb szenzorok, erősebb, tartósabb és ugyanakkor könnyebb szerkezeti anyagok, újszerű, multifunkcionális anyagok állíthatók elő. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0002 számú kutatóegyetemi pályázatában kiemelt kutatási területként szerepelt a nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány területe.

Poliakril­nitril nanoszálas fonal elektron­mikrosz­kópi képe

Félvezető nanopálcából elektron sugaras litog­ráfiával kialakított
nanoáramkör elektronmikroszkópos felvétele

A Hungexpón megrendezésre kerülő IndustriAutomation nemzetközi ipari és automatizálási szakkiállítás társrendezvényeként május 16-án 11 órától a Hungexpo Konferencia Központ II. emeleti nagytermében kerül sor a projekt közvetlenül, a gyakorlatban is hasznosítható eredményeit bemutató Nanobörzére, amelynek célja, hogy az ipari közönség, a felhasználók számára közérthető módon mutassa be a Nanoelektronika, a Felületi nanostruktúrák, a Szerkezeti és funkcionális anyagok, valamint az Aktív nanoszerkezetű anyagok nevű projektekben kifejlesztett új eljárásokat, anyagokat és technológiákat, lehetőséget biztosítson a kapcsolatépítésre a kutatók és a felhasználók között. A Nanobörze további célja, hogy a Műegyetemen született innovációk mielőbb piaci termékekben is megjelenhessenek, lépéselőnyt nyújtva az újításokra fogékony ipari partnerek számára. A nanotechnológia/nanotudomány interdiszciplináris kutatási terület, így a projekt során az alap- és alkalmazott kutatás, a természettudományok és a mérnöki tudományok területén jeleskedő kutatói gárda együttműködésének eredményeként a projekt eredményei is rendkívül sokrétűen hasznosíthatók a többi között az elektronika, a szenzortechnika, a biotechnológia, a szerkezeti anyagok és az orvostudomány területén. A szakmai erősségek összekapcsolásával a BME a nanotechnológia területén a hazai kutatások, fejlesztések és innovációk egyik központjává vált. Ennek bizonysága a pályázatban született számos újszerű anyag, technológia, valamint az ezeket bemutató szabadalmak, publikációk.

A Nanobörze tervezett programja (május 16. szerda, 11–13 óra, Hungexpo Konferencia Központ II. emeleti nagyterem)
Előadások:
1. Csonka Szabolcs (BME Természettudományi Kar): Nanoelektronika: újdonságoktól az alkalmazások felé
2. Gyurcsányi E. Róbert (BME Vegyészmérnöki és Bio­mérnöki Kar): (Bio)kémiai érzékelés nanoszenzorokkal
3. Illés Balázs (BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar): Nanotechnikai vizsgálatok: Kutatás és ipar
4. Molnár Kolos (BME Gépészmérnöki Kar): Nanoszálak, nanokompozitok előállítása, felhasználási területei

Kiállítás és kísérleti bemutatók:
Az előadások után látványos kísérleti bemutatókon és posztereken szemléltetik a projekt eddig megvalósult eredményeit. Az előadások regisztrált látogatói megtekinthetik az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet által kiállított NanoBuszban a Nanocsodák – mozgásban: Mobil interaktív nanotechnológiai kiállítást.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka