Megkezdte a munkát a CO2 Koalíció

December 14-én tartotta alakuló ülését a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által életre hívott CO2 Koalíció – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).


Az új testület létrehozásának közvetlen kiváltó oka a gépkocsik károsanyag-kibocsátására vonatkozó tervezett európai szabályozás előkészületeinek előrehaladása volt. Az uniós Környezetvédelmi Tanács 2018. októberi ülésén született javaslat arról, hogy a járművek károsanyag-kibocsátását a 2021-es szinthez képest 2030-ig 35 százalékkal csökkentsék. Az innovációs és technológiai miniszter a magyar járműiparra gyakorolt hatások áttekintése, a megfelelő felkészülés érdekében kezdeményezte az ágazat szereplőinek együttműködését.

Palkovics László az alakuló ülésen elmondta, hogy a még formálódó konkrét uniós lépéseken kívül az energetikai rendszer átalakulása is igényli a közös gondolkodást. A tárca koordinációs szerepet vállal a Koalícióban, várja a meghívott szervezetek javaslatait a további egyeztetésekhez. A szakmai szövetségekkel megkezdett munkába a minisztérium a későbbiekben közvetlenül is be kívánja kapcsolni a hazai járműipar meghatározó vállalatait.
A CO2 Koalíció első találkozóján az ITM mellett az Autós Nagy­koalíció, az E-Mobi Kft., a Jedlik Ányos Klaszter, a Magyar Autóklub, a Magyar Elektromobilitás Szövetség, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, a Magyar Gépjárműipari Egyesület és a Ma­gyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége képviselői vettek részt.
Az egyre szigorodó környezet- és klímavédelmi előírások gyors és hatékony alkalmazkodást követelnek meg a közlekedési szektortól és a járműgyártóktól. A CO2 Koalícióban megvalósuló összefogás célja a várható hatások vizsgálata, a szükséges intézkedések összehangolt meghatározása.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka