Magyarország is beszáll az MI-be

Huszonnégy uniós tagország, köztük Magyarország állapodott meg abban Brüsszelben, hogy egy közös európai törekvés részeként nemzeti programok keretében támogatják a mesterséges intelligencia (MI) területén a kutatást és a technológiák bevezetését. Az EU célja az amerikai és ázsiai technológiai óriásokkal szembeni verseny erősítése.


A Nemzeti Kiválósági Program tematikus alprogramja és a most aláírt kezdeményezés új perspektívákat nyit a kutatási témában erős kutatócsoportok és a kapcsolódó ipari-kutatóhelyi együttműködések számára megnyíló célzott uniós pályázatokban is – nyilatkozta az aláírást követően Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a hazai helyzetről szólva úgy fogalmazott, a mesterséges intelligencia kutatása több olyan tudományterületen – így a matematika, a robottechnológia, valamint a gépi tanulás szakterületén – igényel nemzetközileg versenyképes tudást és kutatói hátteret, ahol több magyar kutatói műhely a nemzetközi élvonalba sorolható.

A nyilatkozathoz kapcsolódva a visegrádi tagországok külön állásfoglalást is közzétettek, hangsúlyozva, hogy a területet érintő fejlesztéseket, együttműködéseket célzottan ösztönzik a jövőben. A számos tudományterületet, technológiát érintő mesterséges intelligencia kutatására az Európai Bizottság már most évi 200 millió eurót fordít a Horizont 2020 innovációs keretprogram részeként. Emlékezetes, az NKFIH 2018 januárjában közzétette a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kutatásokat támogató, egymilliárd forintos keretösszegű tematikus felhívását, amely céljaiban és időzítésében is jól illeszkedik a kezdeményezéshez.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka