2016. április 6.

Szerző:
Bencze Áron

Lehet másképp!

Az elmúlt években néhány kivételtől eltekintve szinte egyáltalán nem volt munkaerő-változás a Kompozitor Kft.-nél. Új dolgozók elsősorban a folyamatos bővítéseknek köszönhetően kerülnek az üvegszál-erősítésű műanyagok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó vállalkozáshoz, melynek termékeit jelenleg a világ harminc országába exportálják. Kecskeméthy Géza alapító tulajdonos ügy­vezető igazgatót a sikerekről és a szokásostól merőben eltérő vezetési elveiről kérdeztük.


„Géza bácsi már az emeleten, az irodájában ül” – igazított útba a recepciós, pedig még nyolc óra sem volt. Kecskeméthy Géza 85 éves kora ellenére minden reggel hét óra előtt már úton van Vecsés felé, hogy újabb és újabb üzleteket kössön az épületgépészeti piacon. Messziről vezetett ide az út: gépészmérnöki diplomáját 1955-ben védte meg a Budapesti Műszaki Egyetem vegyipari gépész szakán, míg pályafutását a Faipari Kutató Intézetben kezdte, majd a mintegy hatszáz fővel működő Műanyagipari Kutatóintézet gépészeti-technológiai osztályának megszervezésével és vezetésével bízták meg.

„Soha nem másolunk”

Kecskeméthy Géza, a Kompozitor Kft. alapító tulajdonosa és ügyvezetője

Irányítása alatt az 1991-ig működő kutató-fejlesztő csapat úttörő munkát végzett az üvegszállal erősített nagy szilárdságú műanyag kompozitok alkalmazásának hazai bevezetésében. A rendszerváltást követően gyorsan széthulló szocialista nagyvállalat megszűnése után Kecskeméthy Géza és munkatársai hamar alkalmazkodtak az új piaci helyzethez, és 1991-ben hozták létre a Kompozitor Kft.-t.

„Megalakulásunk idején el kellett döntenünk, milyen irányba indulunk el. Elsősorban arra törekedtünk, hogy kizárólag olyan termékkel jelenjünk meg, amelynek nincsen konkurenciája az országban” – foglalta össze a kezdetben önmagukkal szemben állított elvárásokat Kecskeméthy Géza. Ez a filozófia a cég mottójában is visszaköszön: „Soha nem másolunk, csak újat alkotunk!” A kezdetektől nagy szilárdságú kompozit szerkezetek fejlesztésére koncentráltak, és az eredmény messze túlszárnyalta az eredeti elképzeléseket, ugyanis a vállalkozás nemcsak itthon, hanem a világon is egyedüliként foglalkozik az általuk megvalósított technológiával. Az első kiugró fejlesztésük 1993-ra datáló­dik, amikor az Ikarus autóbuszgyárnak könnyű, de nagy szilárdságú és hőálló padlózatra volt szüksége. Erre a célra olyan üvegszálas műanyagot sikerült létrehozniuk, amely falemezre sajtolva bírja a terhelést, és hosszú ideig ellenáll a tűznek is.

A következő terméküket azonban már nemcsak szaktudásuknak, hanem szerencséjüknek is köszönhették. A cég korábbi székhelyével szemben volt az a bizonyos tűzfal, és a benne található kémények szerelésekor vált láthatóvá egy alumíniumból készült kéménybéléscső, amely több helyen is kilyukadt az elégett gáz korróziós hatásai miatt. „Éreztük, hogy ezen a területen valóban egyedit lehetne alkotni, és kísérleteink során üvegszálakkal erősített műanyag csövet tettünk a kéménybe bélelésként, ahol korábban csak acélt, alumíniumot, kerámiát vagy betont használtak” – elevenítette fel az azóta több kontinensen is komoly karriert befutó FuranFlex termékcsalád létrejöttének történetét az alapító tulajdonos, rámutatva: a fejlesztés a füstből kiváló savaknak jobban ellenálló kéménybélelést eredményezett.

A FuranFlex anyaga üvegszálakból szőtt szövet, melyet sok komponensből álló műgyantakeverékkel itatnak át. Ebből az anyagból készülnek különböző átmérőjű és hosszúságú csövek, ám a műgyanta ekkor már nem folyékony, de még nem is szilárd halmazállapotú. A kompozit anyagú lágy cső külső felületének vékony, műszálas szövetből készült burkolata biztosítja és védi a kompozit csövet a szállítás és beépítés során előforduló külső hatásoktól.
A Kompozitor Kft. sikertörténete a FuranFlex, amit a világ harminc országában értékesítenek
A cég által kifejlesztett technológia a mai napig az egyetlen olyan eljárás, ahol a kéménybélés beépítéséhez nincs szükség falbontásra, a munka néhány óra alatt elvégezhető, bármilyen kazánhoz és kéményhez használható, és beépíthető 80 méter magas és akár egy méter átmérőjű kéménybe is. A 2,2 milliméter vastagságú FuranFlex szilárdsági tulajdonságai megközelítik a fémekét, hőállósága típustól függően 500 és 1000 °C közötti.

Az ajtó mindenki előtt nyitva áll

Kecskeméthy Géza szerint a szakmai sikerek mellett a cég valódi erejét az évtizedek óta együtt lévő csapat jelenti. „Az elmúlt években néhány kivételtől eltekintve gyakorlatilag nem volt nálunk fluktuáció, új dolgozókkal elsősorban a folyamatos bővítéseknek köszönhetően találkozom, csak a vecsési telephelyünkön ötvenen dolgoznak” – mondta az ügyvezető igazgató. Mint fogalmazott, ez az összetartás elsősorban a dolgozók megbecsülésének az eredménye. „Természetesen vannak kutató-fejlesztő mérnökeink, azonban a kétkezi munkásoknak is lehetőséget biztosítunk az újítások esetében. Az ajtóm mindenki előtt nyitva áll, és ha egy ötlet hatására hatékonyabbá válik egy termékünk, vagy egyszerűsíti a gyártási folyamatot, akkor ebben az esetben a Kompozitor részesedést fizet minden évben a nyereségből” – avatott be az egyedi premizálási rendszer részleteibe Kecskeméthy, kiemelve: ebben a folyamatban nem külföldi, pláne nem hazai példát követnek.

A vecsési gyártóüzem gépsorait is a Kompozitor Kft. mérnökei tervezték

Ez esetben ki adta a mintát? A válasz elsősorban az ország hányatott történelmi múltjában keresendő. „Fiatalabb koromban rengeteget foglalkoztam történelemmel, és tapasztalataim szerint hajdani vezetőink sorozatos rossz döntése miatt számtalan kiemelkedően tehetséges ember veszett el a háborúkban. Ők gyakorlatilag esélyt sem kaptak a felemelkedésre” – adott magyarázatot a kétkezi dolgozók dotálására az ügyvezető igazgató. Ennek köszönhetően egy fizikai dolgozó akár több százezres bónuszt is kézhez kaphat a magyar átlaghoz képest sokkal magasabb fizetése mellé.

A munka motivál

Filozófiája valóban egyedinek számít Magyarországon, miként az is, hogy 85 évesen Kecskeméthy Géza minden nap a cég ügyeivel foglalkozik. Saját elmondása szerint az elmúlt 27 évben egyetlen napot sem hiányzott a munkából, sőt, még hétvégeken is a további üzleti lehetőségek felderítése foglalkoztatja. „Egész életemben a munka jelentette számomra a legnagyobb kihívást. Sosem voltam beteg, a balesetek is elkerültek, és az öregedés ellenére sem csillapodott a lelkesedésem. Mind a mai napig a Kompozitor ad erőt a folytatáshoz” – foglalta össze munkába vetett hitét az alapító tulajdonos, akinek sikeres, több évtizedes alkotómunkájához számos szabadalom is tartozik. Közel száz találmány fűződik a nevéhez egyedüli vagy társfeltalálóként.

A szabadalmak életéről szólva a cégvezető rámutatott arra is, hogy legalább két-három évre van szükség ahhoz, hogy egy-egy ötletből minden elvárásnak és szempontnak megfelelő szabadalom váljon. Azt is elmondta, hogy ezek az eljárások rengeteg buktatót rejtenek magukban. Példaként a FuranFlex történetét hozta, amikor néhány sikeres kísérlet után 1993-ban nyújtották be először a szabadalmat, azonban az ÉMI, az Építésügyi Minőség-ellenőrző Intézet és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság három év elteltével adta meg a magyarországi alkalmazásra az engedélyt. Ez azért volt nagy előrelépés, mert a világon először hazánkban adtak szabad utat olyan kéménybélelő anyagnak, amely nem fémből, kerámiából vagy betonból készült, hanem üvegszálból és szerves anyagot tartalmazó műgyantából.

Az ügyvezető igazgató szerint minden ilyen szabadalom veszéllyel is jár, hiszen az újításokat mindig másolni próbálják. Szerencsére a Kompozitor Kft. esetében az ötlettolvajok a próba szintjén ragadtak meg, mert egyedi termékeiket még egyetlen esetben sem sikerült másoknak lemásolniuk. Pedig volt miből válogatni. Kecskeméthy Géza nevéhez fűződik a többi között az üvegszálas műanyag hullámlemezt gyártó gépsor tervezése és megvalósítása. A világ akkori legnagyobb műanyag gabonasilóját is ő építette meg itthon, amely száz vagon gabona befogadására volt képes. Emellett kifejlesztette a nagy teljesítményű transzformátorok gyártása során régóta alkalmazott fa alkatrészeket felváltó TransRing márkanevű, akár 2 méter átmérőjű és 250 tonna leszorítását végző műgyanta gyűrűt.

Nyitni a piac felé

A Kompozitor Kft. kizárólag olyan termékek előállítására törekszik, amelyek újdonságukért keresettek, és ehhez nincs szükségük erős értékesítési háttérre. E szemlélettel magyarázható, hogy az elmúlt 27 évben egyáltalán nem foglalkoztattak olyan szakembert, aki a cég marketingfeladataira koncentrált volna. Egészen mostanáig. Kecskeméthy Géza is elismerte, hogy ezen a területen valóban változtatásra volt szükség, és az új kollégának nemcsak a jelenlegi ügyfelekkel kell kapcsolatot tartania, hanem új piacok felé is meg kell találnia a helyes irányt.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka